Efter att hon sjungit "Kathy's Song" ställde sig juryn upp framför Elin Andersson och delade ut fyra guldbiljetter, något som aldrig tidigare hänt i "Idols" 13-åriga historia. Samtidigt som sekvensen sänts på tv började Anderssons telefon att reagera.

– Jag var tvungen att stänga av den. Det bara plingade och plingade, det var helt sjuk, säger hon.

17-åringen som egentligen inte hade planerat att söka till tv-programmet blev snabbt välkänd.

Artikelbild

| Elin Andersson är förväntansfull inför vad "Idol" kan ge. "Det kan bli en tsunami och det kan rinna ut i en liten bäck", säger hon.

– Jag kan inte riktigt fatta att det blev så mycket av en så liten snutt, det är helt sinnessjukt (skratt).

Vad trodde du efter att ha varit på audition i Umeå?

– När jag gick ut därifrån med fyra guldbiljetter förstod jag att det här skulle bli stort. Jag visste väl att det skulle ringa folk och bli si och så, det får man bara ta (skratt).

För Elin Andersson har musiken alltid varit en stor del av hennes liv, mycket tack vare pappa Gunnar. Musikprofilen från Kalix matade familjen med musik och fanns vid pianot redan från dotterns första uppträdande som sjuåring.

Artikelbild

| Elin Andersson efter att hon kommiit ut ur juryrummet.

För drygt tre år sedan blev musiken ännu viktigare, då på grund av pappans bortgång. Under en gospelkonsert, där även Elins mamma Ellinor medverkade, drabbades Gunnar Andersson av en hjärtinfarkt under kvällens sista låt. Han gick bort 61 år gammal.

– Det var ganska tufft faktiskt. Men vi har fått bearbeta det gemensamt i familjen, genom att sjunga mycket och lyssna på mycket musik. Vi har pratat och skrattat och på så sätt försökt hålla liv i det han tyckte, han är med i varje beslut ändå.

Artikelbild

| Elin Andersson från Kalix gick vidare i "Idol"

Elin Andersson var 13 år när det hemska inträffade och än i dag kan hon ha svårt att förstå vad som hänt. Tack vare musiken har sorgen fått ett lindrande förband.

– I sorgen efter pappa är det skönt att det finns musik som man vet att man hade gemensamt och tyckte om att lyssna på. Det är jätteskönt att det finns, säger Elin Andersson.

Blev musiken extra betydelsefull efter att din pappa dog?

– Ja, absolut. Det har varit superviktigt att ha kvar den. Pappa spelade hela tiden hemma och då är det skönt att jag fortsätter i samma spår, det är riktigt skönt.

Har ditt musicerande förändrats sedan dess?

– Jag skulle vilja säga att jag blivit mer driven att fortsätta, jag vill bli bättre, vill utvecklas och skaffa fler kontakter. Spela mer framförallt, jag började öva mycket mer efter att han gått bort.

Sedan hon fått guldbiljetten sin hand har hon sett fram emot att tv-programmet skulle sändas ("det har varit en spännande sommar"). 17-åringen berättar att drömmen är att åka till USA för att plugga musik och efter uppmärksamheten i "Idol" har hon märkt att steget till framgång kan gå fort.

– Jag ser det som en skjuts ut i någonting som kan bli vad som helst. Det kan bli en tsunami och det kan rinna ut i en liten bäck, man vet aldrig hur det blir. Jag får se vad det här har att komma med, säger hon.

Och under resan mot stjärnorna kan hon nicka åt sin fader, som troligtvis gillar det han ser.

– Han hade varit stolt över att se att jag vågade visa vad jag gör och vad jag tycker om. Att jag vågade visa vad jag går för inför fler än mamma och honom, säger Elin Andersson.