I Bishat Arayas senaste musikvideo, till singeln "ctrl+m", syns rasifierade personer i ett 1800-talspalats, en miljö många inte är van vid att se dem i. En liknande "minimanifestation" genomfördes i "Dream about me" där Bishat syns närgången med både killar och tjejer.

– Jag vill visa på olika typer av relationer utan att det ska behöva vara en grej man pratar om, jag tror att man vänjer vid saker man ser – olika typer av relationer och mer representation. Jag tror det är så man förändrar vad som är norm, berättar hon.

Hennes subtila budskap har gjort Bishat till ansiktet utåt för jeansjätten Levi´s pridekampanj och hon är lördagskvällens huvudakt på Luleå Pride.

Artikelbild

| Bishat är en av Priderörelsens största ansikten utåt i och med en kampanj för Levi´s.

– Ett mål med mitt artisteri har alltid varit att försöka göra skillnad. Jag tycker det är viktigt, hur liten plattform du än har, att prata om saker som man själv tar för givet att folk tycker eller vet. Pride finns av en anledning, även om vi kommit långt finns det fortfarande extremt mycket diskriminering och våld mot vissa grupper. Jag tycker att alla borde ta sitt kollektiva ansvar och prata om sådana frågor och visa var man står, säger hon.

– Oavsett om det handlar om rasism-, hbtq- eller kvinnofrågor. Det är lätt att vi lägger ansvaret på den utsatta gruppen att de ska skrika och fightas – men det är allas kamp.

Artisten, som just nu jobbar på en EP som kan släppas nästa vår, berättar att hon varit förskonad från grova övergrepp och diskriminering men upplevt en "kollektiv ilska" över hur andra behandlats.

– Det måste finnas en kreativ frihet, konst behöver inte vara politisk och man behöver inte alltid göra ett statement om det inte kommer naturligt. Men jag gillar att göra det, det är så enkelt att visa saker i stället för att prata om saker. Det är en sak att lägga upp en Instagram-bild eller dela ett citat – när du visar det i det du skapar blir det en annan typ av kommentar. Det kan bli en kommentar utan att du kanske behöver säga någonting.

Artikelbild

| "Det är lätt att vi lägger ansvaret på den utsatta gruppen att de ska skrika och fightas – men det är allas kamp", säger Bishat.

I helgen gör artisten sina första riktiga festivalspelningar och hennes första uppträdanden på ett tag.

– Det ska bli extra kul och det känns extra viktigt att supporta hbtq-rörelsen och det känns också som att det kommer bli en kväll att minnas, en riktig jäkla folkfest, säger Bishat.

Vad förväntar du dig av Luleå?

– Jag har hört att det ska vara väldigt vackert och att folket är väldigt najs, det känns som att det kommer vara en magisk publik. Sedan får jag försöka njuta av midnattssolen, jag har bokat in en sen flight på söndagen för att hinna spana in Luleå ordentligt.