Musikscen Norrbotten är det livesända radioprogrammet som i en avslappnad miljö möter norrbottniska band i en blandning av intervjuer och livemusik. Ett samarbete mellan P4 Norrbotten, BD Pop och Studio Acusticum. I det första programmet av tre stod syskonduon Iris Julie från Boden och bästisduon The Magnettes från Pajala i rampljuset under tisdagskvällen i Piteå.

Programledaren Fredrika Johansson frågade banden om det går att urskilja ett gemensamt Norrbottens-sound hos länsbanden:

– För vår del har det inte varit så tydligt från början. Det låter mer Pajala i våra låtar nu när vi har varit ute i världen och sett staden från ett annat perspektiv, säger Sanna Kalla från The Magnettes.

– Det som kan vara gemensamt är att det finns en skepticism och en cynism till det glammiga, det är ofta svärta och grovhet i texterna från norr, säger Tomas Bäcklund från Iris Julie.

Banden är överens om att det kan finnas ett särskilt sound i norr då det ofta finns kopplingar mellan banden. Band har spelat på samma ställen och många har likadana historier, med uppväxter på mindre ställen vilket har lett till att man som musiker kanske stuckit ut.

Det här med att vara artist i Norrbotten, är det en utmaning? frågar Fredrika Johansson.

– För oss har det inte varit så. När vi började fick vi ett varmt mottagande med ett enormt stöd, i våran lilla stad, säger Rebecka Digervall från The Magnettes.

– Jag tror att många köper sagan om storstan för enkelt. Många musiker flyttar till Stockholm för att satsa, bara för att folk säger att dom är bra här hemma. Jag tror att det finns andra faktorer som är viktigare, säger Linnéa Bäcklund från Iris Julie.

Norrbottens-sound eller inte. Under tisdagskvällen var det två högpresterande band på scenen med en gemensam nämnare: frontpersonerna har vuxit upp tillsammans. Och det märks rent musikaliskt.

Det är otroligt samspelt, likväl mellan Boden-syskonen som mellan popundren från Pajala. Det kanske är en illusion, men det finns något norrbottniskt i ljudbilden hos båda banden.

(Jakten på Norrbottens-soundet fortsätter 25/11 då vi får möta Olle Nyman, Luleå och Parkas, Gällivare samt 9/12 med Mattias Alkberg, Luleå och Martina Lundberg, Luleå.)