Under årets Musikhjälpen behövs det ingen glas också de städer som inte förärats med en glasbur på central plats dra sitt strå till stacken.

I Luleå spelar tolv norrbottniska akter på Kulturens hus och Ebeneser under torsdag kväll till förmån för Musikhjälpen, som i år fokuserar på människor som flyr undan klimatrelaterade katastrofer.

– Vi hade kunnat ha dubbelt så många akter – alla vill ställa upp och tycker det är roligt att göra något för en god sak, säger Fredrika Johansson, verksamhetsledare i Kulturföreningen Ebeneser.

Artikelbild

| God sak. Magnettes spelar för klimatflyktingar.

Bland artisterna finns en hel del välkända namn, som The Magnettes, The Glorias, Skaburbian Collectives Kristoffer Börlin och Luleåpunkarna Retied, men också några nykomlingar.

– Vi har försökt få bra spridning på akterna. Vi tänker att varje akt ska dra sin publik, så vi får in så mycket pengar som möjligt till Musikhjälpen, säger Fredrika Johansson.

Finns det någon du vill tipsa om lite extra?

–Pophjärtat är en ny konstellation från Piteå, men bakom den döljer sig bland annat Michaela Stridbeck som tidigare varit med i The Voice och blivit Veckans färsking i P4 Norrbotten. De har hittat ett koncept som är bra, säger Fredrika Johansson.

Artikelbild

| Utvalda. Artisterna har själva fått anmäla intresse, och sedan valts ut för att ge så stor spridning som möjligt till spelningen. En av de utvalda är The Glorias.

Hon nämner också Gabriel Lidmans projekt Haartland. När turnerande musikworkshopen Manifest on tour stannade till i Luleå tidigare i höst bjöds Haartland in att spela på Manifests nationella showcase i februari.

– Gabriel Lidman har en av Norrbottens bästa och mest intressanta röster. Det är kanske en sån där spelning som man vill kunna säga att man har varit på.

Artikelbild

| Exklusivt. Gabriel Lidmans projekt Haartland kan bli en spelning en vill kunna säga att en varit på, menar Fredrika Johansson.

Fredrika Johansson nämner också nyss hemvände Henrik Nivas gitarrbaserade pop, och så The Magnettes, som i år turnerat i USA, Spanien och Storbritannien.

– De är ju grymmaste och bästa brudarna, både musikaliskt och som människor, säger Fredrika Johansson.

Konserten är gratis, men besökare uppmanas skänka valfri summa på plats eller till den digitala insamlingsbössan #luleåspelarförmh15. Alla intäkter går till Musikhjälpen.

Hur mycket pengar hoppas ni få in?

– Det har vi faktiskt inte pratat om, men vår målsättning är att det ska bli ett årligen återkommande evenemang där vi, Kulturens hus och andra kulturaktörer går ihop för att göra någonting bra.

Luleå spelar för Musikhjälpen är ett samarbete mellan Kulturens hus, BD Pop, Bilda, Kulturcentrum Ebeneser, Tillväxtkontoret och Kulturförvaltningen.