LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

I dagens uppsättning har Richard Magnusson och Rag Wagon existerat i ungefär sju år, men efter spelningen på Ebeneser nästa lördag går Rag Wagon slutgiltigt i graven. Vemodigt men nödvändigt, menar Richard Magnusson.

– Jag flyttade till Stockholm för ett och ett halvt år sedan, och det är väldigt svårt att få ihop allt när jag bor där nere. Jag har fått säga nej till flera festivalspelningar i sommar för att de andra inte har kunnat.

Men när Rag Wagon dör föds soloartisten Richard Magnusson. Och musikaliskt kommer det inte bli någon större skillnad.

– Det är ju mest mina låtar vi har spelat. Och jag hoppas jag kommer fortsätta spela med de som är med nu, det är inte så att vi aldrig ska spela ihop mer. Men jag kommer inte ha ett fast band, helt enkelt för att kunna spela mer. För att kunna leva på det här måste man ut och spela.

Richard Magnusson beskriver själv sin musik som ”outlaw country”, en inriktning av genren där amerikanska artister som Waylon Jennings och Willy Nelson är gudar. Att han själv inte är någon råbarkad förbrytare är inget hinder menar Richard Magnusson.

– Det har egentligen inget med själva musikstilen att göra. Det handlar om att artister som Waylon Jennings och Willy Nelson med flera gjorde vad de själva ville, inte vad skivindustrin i Nashville ville. Det var den lagen de bröt mot.

För en countrymusiker är det just USA och countrymeckat Nashville som hägrar. Och även om han aldrig varit där på någon regelrätt turné är Richard Magnusson inte helt främmande för cowboyhattens förlovade land.

– Jag var i Nashville för två år sedan, och innan jag åkte dit skickade jag några låtar till en radiostation. Jag fick komma dit och spela några låtar och bli intervjuad, det var fantastiskt roligt. Efteråt frågade jag hur mycket lyssnare de hade, ”fyra-fem miljoner” fick jag som svar (skratt). Sveriges Radio har nog aldrig haft så mycket lyssnare någonsin.

Framöver planerar Richard Magnusson att spela betydligt mer än han gör i dag, en festivalspelning i Norge till sommaren är redan inbokad och han arbetar med material till en ny skiva. Och när han ställer sig på Ebenesers scen med Rag Wagon för sista gången hoppas Richard Magnusson att de, utöver att bjuda på en rolig kväll, ska lyckas frälsa några nya countryfans. Han menar att countryn har ett oförtjänt dåligt rykte i Sverige.

– Dansbanden har förstört väldigt mycket, folk förknippar direkt country med dansband. Därför tror många att de inte gillar country, men om de kommer på lördag tror jag de kommer säga att det inte alls var vad de trodde. Dessutom kommer alla som varit med i bandet tidigare medverka som gästartister, det ska bli väldigt roligt.

 

Dagens mest lästa nyheter

Ishockey: Tre spelare lämnar Luleå

Försvinnande: Har du sett denne man?

Ishockey: "Osten" om spelarflykten

Olycka: Kommunanställd och skolbarn skadade vid explosion

 

 Kuriren rekommenderar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Lista över brotten i din kommun under 2015.

Kuriren listar: Krama, ligga och korva – har du koll på länets orter?

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten. 

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten 

Kuriren listar: 11 produkter som du alltid kommer hem med från Ikea

Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey

Läs mer: Hockeybloggen