Trion Livit bildades i somras och består av Liv Landelius, Elin Alexandra Sundström, och Marcus Söderström.

Egna låtar
Liv Landelius, som 2007 fick utmärkelsen Årets bluespersonlighet, står för låtmaterialet.

- Jag kände för att spela egna låtar och jag visste ju att Elin alltid är spelsugen. En del av låtarna har jag haft länge, de har legat i en pärm, och en del är nyskrivet. Jag skriver både på svenska och engelska, säger Liv Landelius.

Artikelbild

| LIVIT. Liv Landelius sjunger och Elin Alexandra Sundström spelar cello i det nybildade bandet som spelar på Musikomat ikväll.

Mångbottnat
Elin Alexandra Sundström tycker att Liv Landelius lyckas med konststycket att behandla hjärta och smärta utan att trilla ned i det banala.

- Hon har en kärlek till miljöer, det är sällan renodlade kärlekslåtar, säger hon.

Hur bandet låter får den som besöker Musikomat under Kulturnatten reda på, men Liv Landelius försöker sig på en beskrivning.

- Det är jazzinfluerat. Jag har sagt lugn pop men jag vet egentligen inte ens vad pop betyder. Eftersom Marcus är med och det är jag som sjunger så blir det lite bluesiga inslag, säger Liv Landelius.

Artikelbild

Intuitivt skapande
Elin Alexandra Sundström och Liv Landelius beskriver ett närmast intuitivt sätt att skapa musik tillsammans.

- Vi pratar inte så mycket, utan bara kör. Den av Livs låtar jag tycker bäst om är Winter countdown, den ska vi spela på Musikomat, säger Elin Alexandra Sundström.

Konstnären Elin Alexandra Sundström lärde sig att spela cello när bandet Vikta fåglar bildades. Hon njuter av att ha erövrat möjligheten till nya uttryck. När hon målar kommer allt inifrån henne själv, som musiker får hon omedelbar input från de andra i gruppen.

- Det är magiskt, man spelar tillsammans från ingenting. Det kan nästan bli meditativt, en andlig känsla, säger hon.

Liv Landelius läser till förskollärare men ser musiken som ett livsnödvändigt komplement.

- Att spela är som att hålla själen vid liv. Vi hittar varandra, det blir intensivare och intensivare utan att det för den skull går snabbare. Det är något som bara händer, säger hon.

För få kvinnor
Båda tycker att Norrbotten har förutsättningar för ett levande musikliv, men har två betydande invändningar.

- Det är för få kvinnor och alldeles för lite betalt. Folk tror fortfarande att det ska vara gratis, det är inte bra, säger Elin Alexandra Sundström.

De efterlyser också fler scener, vilket är bakgrunden till att Elin Alexandra Sundström startade Kulturgården i Kyrkbyn.

- Egentligen vill jag bara måla och spela, men jag tycker att det ska finnas en alternativ kulturscen. Jag gör det här i några år, sedan ska det vara självgående och jag kan sätta mig och titta på, säger hon.