När Jon Blåhed och Jimmy Sundin, männen bakom uppmärksammade dokumentärfilmen "Maj Doris", bestämde sig för att göra sin första spelfilm var det aldrig några tvivel kring handlingen.
Uppvuxen i Tärendö och med musik som ett stort intresse skrev Blåhed manuset som skildrar livet som musiker i Tornedalen.
– Jag har tänkt så länge på att jag ville göra något på det här temat så det gick väldigt enkelt. Sedan har jag bara tryckt in så mycket musikreferenser som jag kunnat, säger han.
Filmen har döpts till "Turpa Kiinni Minun Haters", vilket betyder "Håll käften haters" på meänkieli, en titel hämtad ur The Magnettes låt "Killers in a ghost town". Men det är mer än bara strofen som hittats hos Pajalamusikerna.
– Historien är inspirerad av The Magnettes, har man koll på dem kommer man känna igen grejer i filmen. Men i filmen handlar det om två systrar, där en av dem kommer hem över sommaren för en begravning, säger Jon Blåhed.
LÄS MER: Ny dokumentär om Maj Doris
Blåhed och Sundin har träffat The Magnettes Sanna Kalla och Rebecka Digervall för att låta deras resa och tankar prägla innehållet.
– De har verkligen varit en inspiration, deras stil och deras personligheter. Jag skrev manuset och skickade det till dem – jag tror de blev lite chockade när de läste det (skratt). De förstod ju att det byggde på dem själva, säger Jon Blåhed.
"Turpa Kiinni ..." ställer frågan om det går att hålla på med musik och kultur i Tornedalen.
– Det är viktigt att visa ungdomar som bor i Norrbotten, i inlandet eller Tornedalen, något positivt och att det finns drivna människor som kommer härifrån. Det kommer mycket kultur nu, många som kämpar och gör bra grejer.
LÄS MER: Nu blir The Magnettes liv till film
Bland skådespelarna syns bland andra musikerna Johan Airijoki och Erling Fredriksson (medlem i Jord) och den förstnämnde gör en stor roll i sin filmdebut. Efter att ha sett Airijoki live skrev Jon Blåhed in honom i manuset och hoppades att det skulle gå vägen.
– Vi åkte upp och hängde med honom en helg, vi testfilmade lite andra grejer för att se hur han var framför kameran och det var ju toppen. Vi var supernöjda, säger Jimmy Sundin.
Vad finns det mer för musikreferenser?
– Mattias Alkberg dyker upp på många håll och kanter, Hurula också – både i musik och andra saker, sedan vill jag inte avslöja alla påskägg – det blir roligare om man ser filmen, säger Jon Blåhed.
Filmen kommer att visas på SVT nästa år och får bland annat stöd av Svenska Filminstitutet i Moving Sweden-projektet. Med en produktion på 25 personer i Tärendö kan filmarna konstatera att det går att genomföra kulturella projekt i Tornedalen.
– De är få som får chansen att göra det här uppe, vi har pratat mycket om att kunna lyfta Norrbotten och norra Sverige. Det är många som flyttar ner för att det är lättare med jobb, men vi försöker jobba och verka här uppe och koncentrera projekten hit, säger Jimmy Sundin.