"O, led oss till den underbara källa/Där livet föds på nytt och vi kan se/Att mörkret vi drogs in i var en fälla/ Och att det finns så mycket kvar att ge".
Kvällen innan Ola Magnell åkte in till sjukhuset satte han sig ned med gitarren.
Resultatet blev Elegi – en lika skör som storslagen final på nya skivan Rolös.
– Den är skivans mest känslomässiga låt, en känsla av livet är ändligt. Men den är inte helt svart. Det finns ett litet ljus i mörkret, säger Ola Magnell.
Han tystnar.
– Jag fick en stor hjärtinfarkt. Så det kunde ha slutat där.
Du mår bra nu?
– Ja, det är okej, säger han och ler smått.
Winnerbäck gästar
Senaste skivan Vallmoland kom 2003. Att nya albumet Rolös tog sex och ett halvt år att färdigställa beror på flera faktorer.
– För två och ett halvt år sedan satte jag i gång och började skriva låtarna. Sedan blev jag sjuk och fick skjuta på det. Sedan är jag väl lite lat och långsam. Men vi satte oss med gitarrerna och efter två dagar hade vi spelat in nästan halva plattan. Det gick förhållandevis snabbt. Det kändes bra att spela in så där och sedan köpa att det blir några små skönhetsfel.
Nina Ramsby, Elin Ruth Sigvardsson och Lars Winnerbäck gästar alla på skivan.
– Det känns väldigt hed-rande att de vill vara med. Nina, Lasse och Elin är den typen av musiker som jag beundrar. De är oerhört begåvade. Lasse, som är med på tre låtar, kom ned i studion. Det var kul att han tog sig tiden.
Hur tänkte du kring titeln Rolös?
– Det är en röd tråd på skivan och så stämmer det ganska bra in på min person. Inuti känner jag mig ganska rolös, har svårt att komma till ro. Rastlös är en sak, man har svårt att sitta still, men rolös, det sitter mer här inne, säger Ola Magnell och lägger handen över bröstet.
Har det blivit lättare med åren?
– Tvärtom. Jag föreställde mig att tempot skulle bli lugnare som äldre, men det går fortare och fortare.
På turné med Plura
Trots tolv album i ryggen – för Ola Magnell är musiken mer lustfylld än någonsin.
– Det är fortfarande lika roligt. Jag känner mig ibland som vissa konstnärer som inte vill sälja sina tavlor. De vill behålla dem hemma, jag kan få samma känsla. Jag vill ha det här för mig själv. Jag vill alltid ha ett par låtar som jag kan ha bara hemma och sitta och spela, säger han.
Packmopedsturné
I sommar väntar Packmopedsturnén tillsammans med Plura, Dregen och Sara Löfgren.
– Det är ju hur kul som helst. Vi får se om farbror orkar med, man ska ju gå upp ganska tidigt på morgonen, säger Ola Magnell och skrattar.