På 90-talet och början av 2000-talet var Lillan en av Luleås mest bubblande nöjeslokaler dit en jämn ström av ungdomar sökte sig för att uppleva konserter, klubbar och olika föreställningar. På senare tid har däremot musiken tystnat och lokalen har glömts bort. 2018 är året då verksamheten ska vakna till liv igen – på allvar.

David Jordansson går in på sitt andra år som kulturutvecklare åt Luleå kommun och för honom ligger fokus på att ge Lillan en ny vår.

– Lokalen har fallit bort lite när man pratar med band eller personer ute i svängen. Folk vet inte om den är öppen eller stängd, och så ska det inte vara, säger han.

Artikelbild

| Stilla. Det har inte alltid gått vilt till på Lillan de senaste åren.

I somras startade arbetet med att renovera och omvandla lokalen till en modernare version av det klassiska spelstället. Lillan har målats om, tapetserats, fått nytt ljus, nya högtalare – och en bar.

– Vi ska lägga nytt golv till veckan och varje gång man kommer in hit så har det hänt något nytt. Det är jäkligt kul, säger Jordansson.

Förhoppningen är att allt ska stå helt klart till sommaren, men redan i början av februari drar en nysatsning på "Klubb Lillan" igång. Jordanssons tanke är att arrangera en jämställd klubb, minst en lördag i månaden, med en åldersgräns på 20 år och akter som inte är mansdominerade.

– När det gäller musik är Lillan väldigt förknippat med killband och jag känner att jag inte kan lägga hela ansvaret på föreningar och arrangörer att göra något åt det, säger han.

Artikelbild

| Arrangör. David Jordansson, kulturutvecklare åt Luleå kommun, vill väcka liv i Lillan.

I början av december smygstartade "nya Lillan" med en vinylklubb som kommer att utvecklas och bli återkommande.

– Det var en jäkligt schysst kväll med bra musik, rundpingis och 50–60 pers. Det var inte supermycket folk men ganska lagom för en smygpremiär, de som var där var väldigt nöjda och tyckte att det var som att komma in i ett vardagsrum utan att vara hemma hos någon, säger Jordansson.

– Det kan ha gett ringar på vattnet, folk har hört av sig som vill köra andra typer av klubbar utifrån olika musikgenrers. Det hoppas vi kunna spinna vidare på.

Hemlighetsmakeriet kring kommande arrangemang är fortfarande påtagligt, men Jordansson kan åtminstone avslöja målsättningen.

– Lillan har fallit bort lite grann och det vill jag vända på. Det ska hända saker på Lillan varje helg och man ska kunna gå dit utan att veta vad som händer, du ska bara kunna gå dit och uppleva något grymt.