För åtta år sedan sammanfattade han livet på scenen och för sex år sedan blev Björn Skifs pensionär, men som för så många andra har kneget fortsatt efter 65. På lördag är den legendariska underhållaren tillbaka med "Bitar av mitt liv" i Coop Norrbotten Arena.

– Jag tog en ordentlig time out, jag var ordentligt trött på hela cirkusen, men nu är jag tillbaka. Det är väldigt kul att få komma ut och träffa publiken igen. Det är så där ibland, i alla jobb, att man får nog, säger Skifs.

När artisten besökte Luleå 2008 mötte han en äldre herre som undrade vad Björn Skifs gjorde i stan och när han svarade att han skulle uppträda i Kulturens hus fick han frågan om det inte var dags att sluta snart.

Artikelbild

| Björn Skifs är tillbaka i Luleå efter några års frånvaro och bjuder på en resa genom karriärens godbitar. För Norrbottens Media berättar han om minnen från länet och ställs mot väggen.

– Haha. Så var det nog, han tyckte nog det. Men så var det inte riktigt, även om det nog är folk som undrar hur länge jag ska hålla på (skratt).

Tio år senare ser han ingen pension i horisonten och under pågående turné riktas framförallt blicken mot backspegeln. Det finns en hel del fynd i minnesbanken bland superhits, tv-program och biosuccéer.

På senare år har din blackout i Eurovision 1978 vevats flitigt ...

– Det är nog många som förknippar mig med den, det gör mig ingenting även om det var en fadäs jag gjorde en gång i tiden. Men det har blivit mer av en rolig historia än en skandal. Folk får minnas vad de vill, det är bara skoj om de har några minnen alls.

Artikelbild

| Björn Skifs dementerar att han varit på knarkrunda med Keith Moon – men bekräftar historien om bedragaren.

Själv plockar han fram ett incident från en midsommar i Tärendö när han ska tänka tillbaka på upplevelser i Norrbotten. När bussen inte kunde åka över bron till festplatsen fick Björn Skifs ta till ovanliga metoder.

– Vi fick ta min orgel i en roddbåt och jag var skitnervös över att ha min fina Hammond-orgel i den rangliga båten. Jag stod och höll krampaktigt i den för att den inte skulle välta (skratt) – och det var så mycket mygg att jag blev totalt myggbiten. Jag kunde inte slå myggen där jag stod och höll i min orgel.

Artikelbild

| Björn Skifs, 71 år, ser inte slutet på karriären än på ett tag.

I tidningsarkivet hittade jag en notis från 2015 som berättade att du var den svenska man över 45 år som flest kvinnor i Norrland tyckte var attraktiv.

– Det var väl smickrande, det får jag lov att säga (skratt). Det var inte illa pinkat av en dalahäst (skratt).

Artikelbild

Du har väl fått en del uppskattning av det slaget under karriären?

– Jo, det har det väl varit. Men roligast är ju om det handlar om något man har gjort och inte vad man är för figur och vad man har gjort privat. De uppskattningar man tar åt sig mest av handlar inte om utseende utan vad man åstadkommit, säger han.