1) Malin Buska, skådespelare

"Advokaten" slog tittarrekord på Viaplay och blev senare nominerad på Kristallen-galan som "årets tv-drama". Men trots att hon hade en av huvudrollerna där är det som häxan Satu Järvinen i brittiska "A discovery of witches" (syns på HBO) hon fått mest uppmärksamhet och nu har två nya säsonger fått klartecken. Dessutom syntes hon i "Jägarna", men det är ju småpotatis i sammanhanget.

2018 var Malin Buska en av landets hetaste skådespelare och en klar vinnare av utmärkelsen "årets nöjesprofil".

Artikelbild

| 1) Malin Buska

2) Klas Eriksson, komiker

Humorserien "Leif och Billy" har blivit en succé på SVT och Jokkmokkskomikern blev nominerad till två priser på Kristallen-galan, varav ett var prestigefulla "Årets program" – utsedd av tittarna.

3) Anna Vnuk, regissör

I gränslandet mellan kultur och nöje har hon regisserat både Youtubern Keyyo, “Den kungligaste teatern” på Dramaten och "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" med Grotesco, som prisades på Kristallen-galan.

Artikelbild

| 2) Klas Eriksson (till höger)

4) Bo Sundström, artist

Frontfiguren i Bo Kaspers Orkester får personifiera bandets succéår där mängder av utsålda kvällar i Stockholm följdes upp med specialprogram på "Allsång på Skansen" och välbesökt Sverigeturné. Dessutom Grammisnominerad för egna jazzplattan.

Artikelbild

| 3) Anna Vnuk

5) Lotta Öström, tv-kock

Hon kämpade ständigt för att hålla sig kvar i "Sveriges mästerkock", åkte ut i kvartsfinal och blev inte ens bästa norrbottning. Men Kalix-Lottas personlighet fick hela Sverige att njuta – eller förfäras.

Artikelbild

| 4) Bo Sundström

6) Mattias Alkberg, artist

"Alla är sämst" heter föreställningen men de flesta har varit överens om att Alkberg är bäst. Sex inledande kvällar på Norrbottensteatern var banbrytande, våghalsigt och befriande.

Artikelbild

| 5) Lotta Öström

7) Sandra Ilar, komiker

"Svenska nyheter" hamnade i hetluften men Sandra Ilar såg till att hamna i ännu hårdare blåsväder då hon tog komikern Mr Cool i försvar. Lägg till uppmärksammade "Släng dig i brunnen" och en bejublad Luleådebut.

Artikelbild

| 6) Mattias Alkberg

8) Jonna Löfgren, artist

Norrbottens stjärntrummis är outtröttlig och under 2018 har hon spelat framför hundratusentals människor efter att ha turnerat med både Lars Winnerbäck, Markus Krunegård, Hurula och egna bandet Glasvegas.

Artikelbild

| 7) Sandra Ilar

9) Kitok

Få, om några, norrbottningar har fått lika mycket uppmärksamhet, men inte tack vare sin enda singel ("Vi är stålmän") eller flitigt turnerande – utan på grund av att ha försovit sig till invigningen av Nationalmuseum.

Artikelbild

10) Emma Laiti, tv-kock

Hon föll på målsnöret när hon missade finalen i "Sveriges mästerkock" men stjärnglansen från tv-rutan har hon tagit med sig efter programmet och blev länets hetaste krogprofil.