Nöjesredaktionen har samlat in reflektioner från året som gått. Här är nöjesredaktör Magnus Tossers höjdpunkter från 2017:

Årets album

1. Taylor Swift – "Reputation"

Artikelbild

| Taylor Swift

Jävlar vad det har skapats bra skivor det här året och jag hade lätt kunnat droppa tio till men får nöja mig med att lyfta fram de jag lyssnat mest på. Efter att ha förälskat mig totalt i förra "1989" gick inte förväntningarna att uppfyllas, men T Swift gör det nästan. Mycket tack vare Max Martin och Shellback.

2. Mattias Alkberg – "Åtminstone artificiell intelligens"

Alkberg är hela musiksveriges favorit och lyckas på något sätt överraska och imponera varje gång han släpper nytt. "ÅAI" är hans bästa album någonsin och Alkberg förtjänar sitt drömstipendium.

3. The Magnettes – "Ugly Youth"

Artikelbild

| "Sameblod"

The Magnettes är en personlig favorit som jag aldrig ska sluta tjata om. Deras debutalbum är något som alla norrbottningar bör lyssna på och vara stolta över. En frisk fläkt i ett mörkt landskap.

Årets filmer

Artikelbild

| Guns N´Roses på Friends Arena

1. ”Sameblod”

Det känns som en evighet sedan, men ”Sameblod” hade inte svensk premiär förrän i mars detta år. En av de bästa nordiska filmerna jag har sett, med massor av känslor, historia och miljöer.

2. ”Okänd soldat”

På tal om historia gör ”Okänd soldat” sitt för att påminna oss om vad som hände väldigt nära oss – i både tid och rum. En stark realistisk krigsberättelse som känns.

3. ”Villebråd”

Den polska varianten av ”Jägarna” – ”Villebråd” – är en fantastisk historia med värme och sorg. Den innehåller allt från plågsamma djurscener till en mysig pårökt kväll vid brasan.

Årets tv

1. ”Game of thrones”

Så länge GOT producerar nya avsnitt kommer serien alltid ligga i topp, trots att jag avskyr drakar (ända sedan Katla-åren). Maktkampen, intrigerna och galenskaperna slår världsrekord varje gång.

2. ”Big little lies”

”Big little lies” skapade en känsla (oftast av obehag) som gjorde att jag hade svårt att sova på kvällarna, det är sällan tv lyckas gå så djupt in i mig. Det känns snarare som att jag varit med om ett trauma än att ha sett en serie.

3. ”Jills veranda”

Jag älskar Nashville, jag gillar Jill, jag diggar country. ”Jills veranda” är som gjort för mig.

Årets upplevelser

1. Guns N´ Roses på Friends Arena

I hela mitt liv har jag drömt om att se GNR på riktigt och när barndomshjältarna stod på scenen i Stockholm igen gjorde de det svinbra. Den bästa låtlistan jag varit med om i hela mitt liv.

2. Blackberry Smoke på Münchenbryggeriet

Blackeberry Smokes spelning var motsatsen till arenarock – det var hästbajs. Ölflaskor, skinnvästar och sydstatsrock tog oss lååångt bort från Sverige under en kväll.

3. Uppvaknandet

Årets starkaste upplevelser blir ändå alla insikter och berättelser som kommit i och med hashtaggen #metoo. Fan vad män har betett sig dåligt och vi har tillåtit det. 2018 och framåt ska se annorlunda ut.