Atle Indseth från Kiruna har ritat och målat så länge han kan minnas. När han var omkring tio år visste han att det är något som han vill fortsätta att satsa på.

– Jag tycker om att måla djur och apor. Jag tycker att de är roliga, det finns många olika sorter och så, säger den nu 13-åriga konstnären Atle Indseth.

Han målar med pennor, flytande tusch och pensel. Ibland använder han pensel eller tandborste för att ”skvätta” på pappret så att det blir prickar.

Artikelbild

| Atle Indseth avslutade nyligen en utställning på Folkets hus i Kiruna där han fick flera av tavlorna sålda. Till sommaren hoppas han på en utställning i Stockholm.

– Jag gillar svartvitt. Det är så tydligt, det som är svart är svart och det som är vitt är vitt, det blir som häftigt, säger han.

Båda mamma och pappa är konstnärer. Atles mamma målar och hans pappa har bland annat ritat första sidan till seriefiguren Fantomen.

– Det har påverkat rätt så mycket. De har stöttat och köpt ganska mycket grejer till mig, målarfärg och penslar och så. Och så brukar jag rita tillsammans med min pappa och då lär jag mig ganska mycket också.

Idéerna växer oftast fram på pappret, när pennan eller penseln får fritt spelrum.

Artikelbild

Blocket är alltid med, var Atle Indseth än går. Snabbt trollar han fram några pennor ur fickan och sätter sig ner och ritar.

– Ibland sitter jag och ritar på ett papper och ser att oj, det var ju häftigt, och så tar jag ett annat papper och gör jag en till och så blir det rätt bra, säger han.

Atle ritar och målar flera timmar om dagen.

Artikelbild

| 13-åriga Atle Indseth i Kiruna siktar på en karriär som konstnär i USA. Han har trots sin ringa ålder redan två konstutställningar bakom sig.

– Jag ritar mycket i skolan. Och när jag kommer hem ritar jag, på kvällen ritar jag, innan jag ska sova ritar jag, säger Atle och visar ett ritblock som han alltid bär med sig.

– Det är väldigt roligt, man blir lugn och glad, det är kul. Man kan rita vad som helst och ännu mer, säger han.

Nate van Dyke, Simon Bisley och Frank Frazetta är stora konstnärsnamn som Atle Indseth beundrar. Alla är framgångsrika serietecknare i USA. Just nu sparar Atle ihop pengar för att åka till San Fransisco för att träffa Nate van Dyke.

– Han har en egen serie som handlar om hans apa Dutch. Där har jag ju lite inspiration, han gör också mycket apor och djur och sådant. Jag brukar skriva med honom på Facebook och Instagram. Vi skriver lite allt möjligt, det är kul.

I framtiden vill Atle Indseth kunna leva på att måla, helst utanför Sverige.

– Det är ganska trist i Sverige och det är inte så jättebra ställe om man ska leva på konst. Jag hade velat flytta till San Francisco eller New York, där finns det mycket gallerier och utställningar.

Atle Indseth har precis avslutat en utställning på Folkets hus och till sommaren har han på gång en utställing i Stockholm.

– Det vore lyckat, säger han.