- Jag fick nyss besked om att åklagarna kommer att lämna in en häktningsframställan med grunden skälingen misstänkt för mord, vilket är den lägre misstankegraden, säger 22-åringens advokat Bo Forssberg till Kuriren.nu vid 11.30-tiden.

Han säger att han inte blev förvånad över beslutet.

- Det var väl väntat. Det här är bara ett sätt för utredarna att vinna tid, säger han och uppger att häktningsförhandlingen kommer att hållas imorgon, måndag klockan 11.00.

Artikelbild

Bo Forssberg uppger vidare att han inte pratat med 22-åringen, som hela tiden nekat till anklagelserna, under söndagsförmiddagen. Han vet inte heller om några ytterligare förhör kommer att hållas med hans klient under dagen.

Muntlig framställan

Rådman Benny Wernqvist tog emot en muntlig framställan från kammaråklagare Ulrika Schönbeck klockan 11.00 på söndagsförmiddagen.

Som grund för att 22-åringen ska häktas sägs bland annat att "det finns risk för att den misstänkte undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen. För angivet brott är inte föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år och det är inte uppenbart att skäl till häktning saknas".

Artikelbild

Åklagaren säger vidare att det är av synnerlig vikt att den misstänkte tas i förvar i avvaktan på ytterligare utredning om brottet.

Restriktioner

Schönbeck begär vidare att 22-åringe ska beläggas med restriktioner, det vill sägas avskärmas från kontakt med omvärlden.

- Jag har idag gett in en framställan som gäller den man som anhölls i fredags. Framställan avser skäligen misstanke för mord den 4-5 maj i Bodens kommun, säger kammaråklagare Ulrika Schönbeck i ett pressmeddelande.

Polis eller åklagare tilläggare att de inte kommer att ge några ytterligare kommentarer i ärendet innan häktningsförhandlingen hållits.