2,5 miljoner back på leasingbilar

Socialförvaltningen i Gällivare fortsätter blöda och prognosen pekar på ett underskott på 13 miljoner. En av de stora minusposterna är – leasingbilar.

Kommunen som helhet beräknas i år backa 21 miljoner kronor.

Kommunen som helhet beräknas i år backa 21 miljoner kronor.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare kommun2019-09-18 15:46

I budgetuppföljningen som redovisades under kommunstyrelsens senaste sammanträde visar prognosen för Gällivare kommun ett minusresultat på 21 miljoner kronor för 2019. Det är sedan tidigare känt att Socialförvaltningen kämpat med ett stort budgetunderskott, som förra året låg på 24 miljoner kronor. Ännu ligger förvaltningen långt över minussträcket men nya siffror visar att en stor del av underskottet hämtats in.
– I budgetuppföljningen för augusti ser vi att backet kommer ligga på 13 miljoner kronor ungefär vid årets slut, om vi fortsätter som vi gör idag. Vi är själva försiktiga och har satt en prognos på 15 miljoner, för vi vågar inte riktigt tro att vi har lyckats hämta upp så mycket, säger Annette Viksten Åhl, socialchef.

Förvaltningen redovisar att kostnaderna för vikarier, tjänsteköp av sjuksköterskor och kostnaderna för leasingbilar har ökat. Men att övertids- och sjuklönekostnaderna, tjänsteköp av socionomer och utskrivningsklara har minskat. Arbetet med personal- och schemaplanering anges som en bidragande faktor till upphämtningen.
– Dels har vi analyserat vart vi har utflödet av pengarna, dels om vi planerar rätt i personalplaneringen. Personalkostnaderna är våra stora kostnader och vi måste använda våra resurser på rätt sätt. Så vi har tittat väldigt mycket på hur vi planerar, lägger vi timmarna som vi har till förfogande under rätt tid på dygnet och hur fördelar vi våra resurser utifrån behoven hos brukaren, säger Annette Viksten-Åhl.

Kostnaderna för leasingbilar har ökat sedan kommunen beslutat om att hyra bilar, och underskottet i år väntas landa på 2,5 miljoner kronor. En kostnad som förvaltningen inte har någon möjlighet att hämta in och kommunfullmäktige ska ta beslut om ytterligare 1,25 miljoner ska tillskjutas hemvårdens bilar.
– Där brottas vi jättemycket med hur vi ska lösa kostnaderna och få in det i budgetram. Vi måste se över om vi behöver alla bilar vi har i våra verksamheter idag, eller om vi kan få ner andra kostnader kring dem. Signalerna vi får är att vi nog inte kommer få ett avtal som är billigare än det vi har idag, utan vi får hitta andra sätt att hantera det på.

Viksten-Åhl är försiktigt positiv till att avvikelsen minskar.
– Vi vågar inte ropa hej ännu. Men det jobb som alla lägger ner, då menar jag verkligen alla, ger resultat. Det är viktigt att säga att det är allas förtjänst.

Annette Viksten-Åhl lyfter medarbetarnas hårda arbete som en viktig faktor att underskottet minskar. "Det är allas förtjänst."
Annette Viksten-Åhl lyfter medarbetarnas hårda arbete som en viktig faktor att underskottet minskar. "Det är allas förtjänst."
Förvaltningarnas resultat

Siffror enligt kommunstyrelsens protokoll:

Miljö-, bygg- och räddningsnämnden: Plusresultat.

Barn- och utbildningsförvaltningen: Minusresultat - avvikelsen går åt rätt håll.

Ungdom-, fritid- och kulturförvaltningen: Minus ungdom, minus kultur, plusprognos fritid. Beräknat nollresultat.

Stöd- och utvecklingsförvaltningen: 300 000 kronor plus.

Socialförvaltningen: Minusresultat.

Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen: Nollprognos.

Karta: Gällivare
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!