"Vi kommer inte att acceptera sådana förolämpningar, inte ens från en ledare för ett vänskapligt land, oavsett hur mäktigt", twittrar Ghanas president Nana Akufo-Addo med syfte på uppgifterna om att Trump kallat Haiti, El Salvador och afrikanska länder för "skithålsländer".

Det västafrikanska landets exledare, John Dramani Mahama, stämmer in i kritiken och kallar Trump för "en rasist" som för en "gör USA vitt igen-politik".

"Byggdes av slavar"

Han twittrar också ut en satirisk bild där Trump ses peka på en karta över Afrika där alla länder benämns "Nambia", det ord den amerikanske presidenten använde när han egentligen syftade på Namibia under ett möte med afrikanska ledare i fjol.

Även Namibias regering kritiserar i ett eget uttalande Trumps kommentarer. "Det Afrika vi känner och bebor är ett som återhämtar sig ekonomiskt och är på uppgång", lyder uttalandet, med tillägget: "Det USA vi känner är ett som byggdes med blod och svett av afrikanska slavar och invandrare".

Gemensamt uttalande

Tidigare har afrikanska länder, efter ett extrainsatt möte mellan deras FN-ambassadörer, i ett gemensamt uttalande krävt att Trump tar tillbaka och ber om ursäkt för sitt språkbruk. Gruppen, som består av representanter för 54 länder, fördömer "de upprörande, rasistiska och främlingsfientliga kommentarerna".

FN-ambassadörerna tackar samtidigt de amerikaner som fördömt språkbruket.

Trump ska ha fällt kommentaren om "skithålsländer" på torsdagen vid ett möte i Vita huset, enligt personer som närvarade. Själv hävdar han, i ett Twitterinlägg, att han använt hårda formuleringar, men "inte det språkbruket".

Haitis ambassadör i USA har tidigare framfört att president Jovenel Moïse är "chockerad" över Trumps uttalanden. Även El Salvador har i en formell skrivelse från utrikesminister Hugo Martinez uttryckt sin protest efter Trumps utspel.