Han sitter lugnt tillbakalutad i sin lägenhet i Luleå och kan titta tillbaka på något som var en av hans livs stora utmaningar. Han har tidigare varit i bland annat Afghanistan och Kosovo, i vanliga fall jobbar han på jägarbataljonen i Arvidsjaur. Mycket för honom handlar om att vara i topptrim och kunna utföra krävande militära uppgifter.

Men det han gjorde i mars och april i år var något extra. Försvarsmakten i Sverige får en inbjudan per år till Ranger School och den så kallade Ranger Course. Frågan gick till Jonny Andersson och han tvekade inte.

-  Medelåldern på de som gör utbildningen är 23 år, men jag kände att jag hade en fördel av att ha erfarenhet. Jag blev inte lika stressad som de yngre.

Artikelbild

Foto:

Total kontroll
Efter fysisk och mental förberedelse i Sverige och USA, kom verkligheten i början av mars. Utbildningen startade med krävande tester som handlade om att ha kontroll på kropp, hjärna och framförallt utrustning. Den som under en visitering saknade något, till exempel en tejprulle, fick sluta på en gång. Något som kan tyckas löjligt, men icke det. Här lämnades inget åt slumpen, varje detalj har betydelse i strid. Det var en hel del av de 350 som startade utbildningen som knappt hann få på sig ryggsäcken innan det var dags att åka hem.

-  10-15 procent försvann från början, berättar Jonny Andersson.

Han var själv inte speciellt orolig, tog det lugnt och försökte fokusera på rätt saker. Trots att instruktörerna gjorde allt för att stressa upp honom och övriga deltagare.

Bar himmel
Det här var bara början på Ranger Course, en 61 dagar lång och extremt hård ledarskapsutbildning. Inriktningen var taktik och stridsteknik med små enheter bakom fiendens linjer. Den mesta tiden var i fält och där delades det hela tiden ut uppgifter. Alla fick också då och då vara chef över sin lilla grupp.

Artikelbild

| Jägarofficer. Jonny Andersson gillar utmaningar och trivs med det omväxlande och stundtals mycket krävande arbete som jägarofficer i Arvidsjaur.Foto: EIJA DUNDER

-  Jag kunde väckas mitt i natten där någon sa att jag skulle vara chef och vilket uppdrag som skulle göras.

Jonny Andersson berättar att snittsömnen var två timmar per natt och då ofta under bar himmel. Men under långa perioder handlade det bara om mikrosömn på några minuter per dygn.

Artikelbild

Alla lika. Under dag ett ska alla raka sig med hyvel eller apparat. Alla ska vara lika.Foto: privat

-  Man sov varsomhelst, det var jobbigt, men det fungerade.

Misslyckades gruppen med det minsta lilla var det armhävningar eller annan bestraffning som gällde. Men enligt Jonny Andersson handlade det inte om att bryta ner människor utan att skapa stress på olika sätt.

Artikelbild

Foto:

Jargongen var hård och det skreks mycket.

-  Det var inte så det kändes löjligt. Instruktörerna var hårda, men rättvisa.

Artikelbild

examen. Jonny Andersson har precis haft examen och fått bevis på att han klarat utbildningen

Giftspindlar
Det går också att påpeka att det fanns med sjukvårdspersonal, något som framförallt behövdes när de var i områden med massor av giftormar och andra djur och insekter. Till exempel i Florida när de förflyttade sig i träskterräng.

-  Vi fick lära oss om hur vi skulle hantera giftspindlar, ormar och alligatorer.

Artikelbild

| ny utmaning. Till hösten börjar Jonny Andersson utbilda sig till major.

Helikopter, patrullbåt, fallskärm och till fots i både slättland och i berg - det var många ingredienser i utbildningen som hade tydliga kopplingar till rådande insatser i till exempel Afghanistan.

Det är lite overkligt att lyssna till Jonny Andersson berättelse och kunna ta till sig den verklighet som var dessa veckor. Hans egen tolkning är att det var kämpigt, samtidigt vill han inte överdriva utan i stället hylla det som sker på jägarbataljonen i Arvidsjaur.

Artikelbild

-  Jag hade mycket nytta av det jag lärt mig, jag fick bekräftelse på att vi har en bra utbildning.

Sju svenskar
Mindre än en procent av armén i USA har gått Ranger Course, sju svenskar har klarat den under de 50 år den funnits och Jonny Andersson är en av dem. Utan böcker, telefon och i övrigt avskuren från vanliga livet, lyckades Jonny Andersson komma i mål. Under hela tiden hade han inga tankar på att hoppa av.

Artikelbild

-  Det var inget alternativ för mig.

Nu väntar nästa utmaning för honom, han ska gå utbildning till major till hösten. Den sker i Stockholm, en helt annan verklighet än den på Ranger School.