1) Rondellkörarna

I en rondell kan allting hända. Många hade nog behövt ta en ny lektion på trafikskolan för att friska upp minnet. Många bilister verkar inte alls ha en aning om vilken fil som gäller och att man faktiskt använder blinkers.

2) Krypkörarna

Artikelbild

På motorvägar får man köra snabbare än på landsväg och i tätort. Vill man inte köra 110 kilometer i timmen så håller man sig i höger körfält. Då kan andra köra om er i vänster körfält (omkörningsfilen). Man ligger inte och segar på vänster sida. Och som bonusinformation så får man enligt lag inte köra med överdrivet låg hastighet.

3) Blinkerslarvarna

Ni bilförare som inte blinkar när ni ska svänga, hur tänker ni där? Tror ni att vi är tankeläsare, eller vill ni ta kål på oss båda? Lektion nummer ett i körskolan är att man alltid, alltid, ska signalera med blinkers när man ska lämna den riktning man kör i.

Enligt en undersökning från försäkringsbolaget IF är det just blinkerslarvarna vi svenskar stör oss mest på trafiken. I deras undersökning säger sex av tio förare att blinkerslarvarna retar upp dem mest.

4) Hetskörarna

På plats nummer två i IF:s undersökning kommer hetskörarna. Ni vet de där bilarna som ska ligga så tätt som möjligt – men som väntar eller rent av vägrar köra om. Avståndet mellan bilar ska vara minst tre sekunder. Det minimala avståndet mellan är en vanlig orsak till olyckor.

5) Telefonpratarna

Det senaste årets kanske mest omdiskuterade trafikbeteende är förare som inte ger upp mobiltelefonen bakom ratten. Trots att en mobillag infördes 2013 syns telefonpratare med handhållen mobil i allt för många bilar. Och pratas det inte i telefon så skickas det meddelanden eller liknande.

Det är förbjudet att skicka sms när man kör. Men prata gör inte mycket större skillnad – telefonpratarna kör ofta sakta, vinglar, glömmer blinka och har allmänt dålig kontroll. Tips: skaffa handsfree.

Telefonpratarna är trea i IF:s undersökning översaker vi stör oss allra mest på i trafiken.

6) Bländarna

Helljusen används för att kunna se när det är mörkt. Och det hjälper även medtrafikanterna att se. Men ett helljus vid möte är ingen höjdare. Då ser den andra bilisten ingenting. Tips! Slå av helljuset i god tid innan mötet på vägen. PS! Dimljuset är inte så coolt som vissa verkar tro. Använda bara det när det verkligen behövs.

7) Egoisterna

Egoisterna vägrar släppa in andra bilister i kön. Och befinner sig inte egoisten i kön så tar hon eller han gärna initiativ för egen vinning och smiter gärna förbi bilkön vid sidan om eller kanske rent av i en bussfil. Bilköer gillar nog ingen.

8) Tröttmössorna

När rött slår om till gult är det dags att köra. Men en del förare verkar börja förbereda sig för avfärd först när det blir grönt. Värst är det i korsningar där tiden är knapp. Då hinner tröttmössorna in i korsningen när du har fått rött ljus.

9) Fartdårarna

Behöver egentligen ingen närmare förklaring. Men det finns en hel del som verkar tro att vägarna är en Formel 1-bana och att det gäller att passera så många bilar som möjligt utan att ta hänsyn till andra bilister, cyklister och fotgängare. Fartdårarna brukar man ofta få syn på igen – det är inte ovaligt att man hamnar vid deras sida vid nästa rödljus.

Gillar du listor? Kuriren har fler i arkivet:

6 knep för att få bättre sömn

7 saker som piloterna inte vill berätta för dig!

10 saker du ALDRIG ska förvara i kylskåpet

Här är de 20 vackraste bilderna från Norrbotten 2016

7 saker som du kan få GRATIS på flyget

Dokussåpakändisarna – det gör de i dag

Här är Norrbottens 20 märkligaste ortsnamn!

9 anledningar att sluta med skräpmat direkt

11 ställen i ditt hem som är snuskigare än din toalett

7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det

Kuriren listar: 11 produkter som du alltid kommer hem med från Ikea

8 saker du INTE ska spola ner i toaletten

14 personer du inte visste är från Norrbotten 

De hade högst inkomst i din kommun.

14 Luleåsaker du bara minns om du var ung på 80- och 90-talet