Luleås egen bluesförening, Svartöns blues, har som vanligt ett eget bluestält under Luleåkalaset. Det brukar vara en trygg musikalisk oas i det brusande och skrikiga kalaspartyt.
I kväll startar kalaset och i bluestältet blir det både musik och konst. Torsdagskvällen upptas av Svartöns all star med sammanlagt 23 musiker på scen, kanske inte samtidigt, men i alla fall...
Dessutom delar föreningen för första gången ut ett pris till Årets bluesman i Luleå. Den relativt nystartade kvinnliga konstgruppen ART - 5 fick tidigare i somras i uppdrag av styrelsen för Svartöns Blues att skapa ett konstverk som kommer att delas ut till föreningens första pristagare under torsdagskvällen.

<span class="mr">Jobbat tillsammans
</span>Konstnärerna i ART- 5 har alla gått konstlinjen på Sunderbyns folkhögskola och där fann man varandra, så pass mycket att man valde att jobba tillsammans.
Målningen Blues kom också till under några musikaliskt bluesfyllda timmar. Ur högtalarna hördes låtar av Billy Joe Williams och Rebecca Thörnqvist, samtidigt som alla fem gemensamt målade det verk som kvällens pristagare ska få ta emot.
Anna Lindqvist, med i bluesföreningens styrelse, säger att man genom priset vill uppmuntra det lokala blueslivet.

<span class="mr">Född eller verksam
</span>Kriteriet för pristagaren är att han eller hon ska vara född i Luleå eller vara verksam här.
Konstgruppen ART - 5 består av Erica Rönnbäck, René Blom, Åsa Isaksson, Cathrine Lidman och Christina Andersson och den som vill se mer av deras konst letar sig lämpligen upp till Konst i det gröna på Kronan under helgen.