Hardrock Hallelujah
<span class="mr">Mr Lordi trivs vid gränsen
</span>Mr Lordi, alias Tomi Putaansuu har ett varmt förhållande till gränsområdet kring Torneå som han fortfarande besöker flera gånger per år.
- Min mamma är från Arpela utanför Torneå. Innan vi flyttade till Rovaniemi bodde jag också utan­för Kemi i åtta år. Jag har släkt både i Torneå och Haparanda så jag känner området väl, berättar Tomi Putaansuu.
Putaansuu medger att gräns­städerna betytt mycket för hans musikerkarriär. De senaste skivorna inhandlades på J-music i Haparanda och i mitten av 90-talet gick han på medialinjen på universitet i Torneå.
- Jag var yngst på medialinjen som var på fyra år men det tänjdes ut till fem år för mig. Det var hemskt att läsa konsthistoria, för jag var inte ett spår intresserad vad nå´n jäkla Rembrandt hade gjort. Motivationen fanns på ­annat håll och när ljudteknikerlinjen började få in studioprylar så gick all tid till att göra demos säger han.

<span class="mr">Sålde platina
</span>- Filmproducerandet var ju en plan B, egentligen. Det var mest för att försörja mig när jag flyttade till Helsingfors, men när första plattan kom för fyra år sedan så hade jag råd att koncentrera mig på Lordi, berättar Putaansuu.
Första Lordi-albumet Get heavy sålde platina på två månader i Finland och det senaste tredje albumet Arockalypse har sålt i hundratusentals exemplar ute i världen.
- Alla tre plattorna innehåller faktiskt riff som föddes i Torneå. Flest av dem finns det på den första, men på sista plattan finns en hel låt som kom till där. Låten heter Who?s your daddy?, jag skrev den 1992, det var jäkligt kallt och snöade och jag satt och väntade på att Wild North skulle börja på TV:n.

<span class="mr">Jobbar dygnet runt
</span>Tomi Putaansuu har haft Lordi-projektet som en vision i 15 års tid och de senaste åren har Lordi syssel­satt honom 24 timmar om dygnet. Han är egen företagare och håller i allt, bland annat design av t-shirts, omslag, dräkter, masker och även videoproduktionen är han involverad i. Han berättar att monsterfiguren Lordi är en mix av flera fantasifigurer, varav Hulken är viktigast. Han stötte på Hulken för första gången när han läste serietidningen på en skolutflykt till Kukkolaforsen i början av 1980-talet.
- Skräckmonster har jag gillat stenhårt sedan jag var liten. Först i serietidningar och sedan i filmer. Just nu känns det som att jag alltid i någon form kommer att vara en monsterman, säger Putanssu, betydligt mer känd som Mr Lordi.