Det lilla bihuset på sex-sju kvad­ratmeter ligger i kanten av ett fält i Skogså nordost om Boden. När man ser förödelsen är det svårt att tänka sig att en björn har varit framme.
Tankarna går hellre till någon vandal på två ben.
Men allt tyder på en nalle. Några hårstrån som fastnat i ett av fönstren där björnen tog sig in skvallrar om vem som varit framme. Den pirrande doften av honung fick björnen att slå sönder en fönsterruta på huset och klättra in.
På vägen fastnade litet hår från björnen i något vasst på fönsterkarmen. Och där sitter tussen som ett bevis.
Inne i huset ser det ut som ett bombnedslag.
Det mest är sönderslaget. Isolering, lådor, ramar och vaxkakor ligger huller om buller i huset.
- Björnen har ätit upp bin här inne. Om björnen ätit upp drottningen blir de andra bina vilsna och vet inte vart de ska ta vägen. De bin som överlevde har vi inte sett till utan de måste ha flugit iväg.
Sonhustrun René Blom funderar kring förödelsen.
- Vi har undrat om bina attackerat björnen och att den blivit hysterisk. Kanske är det då som björnen slängt ut grejor, bland annat lådor, genom fönstret.

<span class="mr">40 kilo honung
</span>Så långt som fem meter från bihuset ligger nämligen diverse material som fanns inne i huset.
Det är oklart när björnattacken inträffade. Mycket tyder på att något hände under sista två veckorna. Cirka 40 kilo honung har gått till spillo.
- Ett litet bisamhälle kostar 20.000 kronor. Och allt det här, säger Linnea Blom och skådar ut över förödelsen. Vi får ordna en traktor som lyfter hem huset för reparation. Dessutom honungen. Kanske blir det totalt 30.000-40.000 kronor.
Några björniakttagelser har inte gjorts i Skogsåtrakten
senaste tiden.
- Men det måste ha varit en björn som varit här, betonar Linnea Blom. Vem skulle annars stå bakom ett sådant dåd? Och människor har ju respekt för bina som kan stickas.
En liknande händelse drabbade Linnea Blom för ett par år sedan. Då hade hon satt upp en bikupa på en myr för att försöka få hjortronhonung. Kupan angreps av en björn, men då låg kupan i ett ödsligare område än nära byn. Den björnen tog fyra samhällen.
- Vi vet förstås inte om det är samma björn som nu varit i farten, slutar Linnea Blom.