I år är det 300 år sedan Carl von Linné föddes, eller Carl Linnaeus som han faktiskt hette innan han blev adlad. Jubileet firas rejält i landets alla landskap och regioner men också i mer än 15 länder jorden över. I morgon är det officiell invigning av Linnéåret i Växjö. Konung Carl XVI Gustaf kommer att hålla ett tal - på dagen som är både hans och födelsedagsbarnets namnsdag. Den 15 december 2007 avslutas jubileumsåret med ett crescendo på ishotellet i Jukkasjärvi. Men däremellan kommer en mängd olika aktiviteter att arrangeras, bland annat i Piteå som är en viktig Linnéort sedan han gjorde ett tre dagar långt nedslag i trakten på sin Lapplandsresa.

<span class="mr">Inte bara vackert
</span>På Piteå museum kommer det under sommaren att visas en Linnéutställning. Blomsterdekoratören Andreas Söderström från Sikfors, som också är ordförande i Hushållningssällskapet i Piteåorten, kommer att bjuda besökarna på botaniska rumsinstallationer.
- Museet ansvarar för själva faktadelen medan jag kommer att göra skulpturer. Det kommer att bli interaktiva skulpturer som det händer någonting kring. För mig är det inte något mål att göra någonting som bara är vackert. Blommor är ju jättevackra i sig, men jag vill skapa en kontakt mellan den som tittar och den som har gjort det. Det primära målet med installationerna är inte att det ska vara vackert, men mitt största problem är ju att blommor faktiskt är så smärtsamt vackra, säger Andreas
Söderström och skrattar.

<span class="mr">Exkursioner i Linnés anda
</span>I går samlades ett flertal Linnéaktörer från Piteå och Öjebyn i Solandergården för att presentera och diskutera de kommande arrangemangen. Hansi Gelter, lektor i biologi på universitetet och ansvarig för magisterprogrammet upplevelseproduktion, var en av dem. I sommar anordnar han exkursioner i Pitebygden och i skärgården - i Linnés och lärjungen Daniel Solanders spår. Exkursionerna sker till fots, hästdroska, kajak och båt.
- I inre skärgården går det inte att åka båt till de platser som Linné besökte så vi ska paddla kajak i stället. Med kajakerna kommer man fram överallt. Där kommer vi att leta den blomster som Linné upplevde, se landhöjningens effekter och har vi tur kanske någon orkidé, säger Hansi Gelter.
På 33 utvalda platser i landet kommer röda runda skyltar med texten "Linné was here" att sättas upp under våren. Dessa ingår i ett projekt som vill väcka besökarnas nyfikenhet och få dem att upptäcka platserna som Linné besökte och beskrev i sina reseskildringar. Genom att ringa ett nummer som finns på skylten får man berättat för sig vad Linné själv skrev om platsen. En skylt kommer att stå mitt emot kyrkan i Öjebyn och en i Kvikkjokk.