- Vi försökte boka henne redan förra året till internationella kvinnodagen men då var hon upptagen ett år framöver, säger Yvonne Andersson på Luleå kommuns invandrarservice.
När Yvonne Andersson på Invandrarservice i Luleå ringde för att boka Zinat Pirzadeh till internationella kvinnodagen förra året fick hon svaret att Zinat redan var uppbokad - sedan ett år tillbaka. Eftersom det uppenbarligen var och fortfarande är framförhållning som gäller om man vill boka Zinat, som blivit omnämnd som Sveriges roligaste invandrarkvinna, fick Invandrarservice istället boka in komikern till kvinnodagen 2007. Då var man helt ovetande om att Zinat ett år senare skulle vara mer aktuell än någonsin i och med sin medverkan i Helena Bergströms regidebut Se upp för dårarna. I går kom hon till Invandrarservice på Kronan och körde en bejublad stå-upp-show som fick publiken att skratta redan i de första meningarna.

<span class="mr">Skämtar om allt
</span>Hon skämtar om terrorister, sitt hemland, burka och det finns ingenting hon inte vågar göra komedi av.
- Nej ingenting är heligt. Det enda jag inte skulle skämta om är tsunamin. Det var bara så hjärtskärande, säger Zinat när Kuriren träffar henne en kort stund innan hon ska gå upp på scenen.
Zinat har uppträtt som komiker sedan 1999 och hennes komedi bottnar ofta i ett genus- och jämställdhetsperspektiv - vilket var extra passande i går på kvinnodagen. Som 16-åring blev hon bortgift till en rik man som hon inte alls tyckte om. Sex år senare tog hon sin tvåårige son och flydde till sina föräldrar i Sverige. Men eftersom hon ville uppfostra sonen på sitt eget sätt valde hon att åka så långt bort från föräldrarna hon kunde. Hennes flyktinghandläggare gav henne två alternativ - flytta till Lund eller Jörn.

<span class="mr">Lång resa
</span>- Jag frågade vilket som låg längst bort och fick svaret Jörn. Så jag åkte dit. När jag satt på tåget till Jörn trodde jag aldrig att jag skulle komma fram. Vi bara åkte och åkte och åkte. Sverige är ett långt land, säger hon och skrattar.
I Norrland blev hon kvar och nu äger hon till och med en stuga i Glommersträsk. Stugan köpte hon osedd, vilket inte alls bekymrade henne.
- Äh, första gången jag gifte mig hade jag inte ens sett karl tidigare, så då kunde jag ju köpa en stuga som jag inte hade sett också. På banken undrade de varför en tjej från Rinkeby skulle köpa en stuga i Glommersträsk. När jag kom upp till stugan gick jag och kramade träden och sade att det var första gången de fick en blatteägare, säger Zinat och skrattar igen.

<span class="mr">Självdistans
</span>Självdistansen är alltid närvarande. Publiken på Kronan fick sedan höra om Zinats resa till Sverige och genom livet på ett högst humoristiskt sätt.
På andra scener runt om i Luleå bjöds det på både lättsammare och allvarligare ämnen. I landstingshuset uppmärksammades kvinnors hjärt-kärlsjukdomar med kampanjen Go Red. Doktoranden och forskningssjuksköterskan Rose-Marie Isaksson berättade om resultatet av hennes forskning i ämnet. Den visar bland annat att svenska kvinnor, i synnerhet äldre, dröjer med att uppsöka vård när de fått symptom som tyder på hjärtinfarkt.