Viktor Pääjärvi infriade förhoppningarna om en USM-medalj till Kiruna SK.
Han tvingades dock ta till krigartakterna, eftersom han varit småkrasslig senaste veckan. Trots vinster i alla matcher före finalen, fick han inte igång brottningen förrän på söndagen som gav två övertygande segrar.
Finalen mot Pontus Lund, Västerviks BK, blev betydligt tuffare. En motståndare han aldrig besegrat.
Pääjärvi åkte tidigt på en neddragning och tre snabba rullningar som betydde poängunderläge med 0-7.
- Jag visste att han rullade åt vänster, men slarvade och slappnade av för tidigt när jag åkte på den tredje, sa Viktor Pääjärvi.
I andra perioden hängde han med bättre. Han kunde också reducerat i ett parterröverläge, men orkade inte lyfta Lund från mattan. Något som gav en poäng till Lund och omvänt läge. Där lyckades ungdomslandslagsmannen Lund med en rullning som gav ytterligare två poäng och till slut en klar poängseger.
- Han är duktig. Men nu tror jag att även Viktor kommer med i ungdomslandslaget. Det är bra för motivationen, sen är det bara att träna ännu mer, sa tränaren Zigmunds Jansons.

<span class="mr">Tuffa tag och sura miner
</span>Ytterligare två norrbottningar tog medaljer. Karungikillen Oscar Rolfs, Karl-Gustaf Brottning, nöp bronsmedaljen i 69-kilosklassen, medan Johan Björk, Gällivare SK, gjorde detsamma i klassen 85-100 kilo.
Den sistnämnde nådde pallen sedan Emil Kangastie, K-G Brottning, diskvalificerats i sista matchen mot Anton Lundström, BK Atlas.
Temperamentsfyllde Kangastie diskades för osportsligt uppträdande inför en avgörande tredje period som annars gett honom medalj.
- Man blir så sur när domarna är så dåliga. De såg inte att jag fick en hand i ansiktet, men jag fick genast en tillsägelse när jag tryckte bort den, sa han.
Hans tränare Vladimirs Skirpo, hoppades dock att diskvalificeringen skulle bli en nyttig lärdom:
- Så kan det gå när man satsar energi på annat än att brottas. För att lyckas i VM och OS måste man ha kontroll på känslorna. Han är ung ännu, så jag hoppas att han lär sig, sa Skirpo.

<span class="mr">Finfint stipendium
</span>Arrangörsklubben Kiruna SK kunde för sin del summera ett väl fungerande arrangemang och fick också lovord för detta. Att de flesta matcher var jämna och spännande gjorde inte saken sämre.
De gav dock inte Kiruna SK några fler medaljer. Marcus Särkimukka får göra ett nytt försök i nästa års USM eftersom han hämmades av en skada i bröstmuskeln. Christian Andersson gjorde sitt bästa, men fick en oturligt svår lottning.
Glädjande för klubben var dock belöningen med ett stipendium på 50 000 kronor från Sparbanksstiftelsen.

Kenneth Johansson