Föreningen Stig Enboms Vänner delar ut det årliga priset för att som det heter "högtidlighålla en stor mans minne" genom ett årligt journalistpris – Stig Enbom-priset.

Så här står det i juryns motivering "Stig Enbom älskade journalister som med hängivenhet, lust och nyfikenhet tog sig an sina uppdrag. De medarbetare som dessutom på egna initiativ gav sig ut i den norrbottniska vardagen kunde få honom att i extatiska ordalag kungöra hur oändligt älskade vi skulle bli av våra läsare. Birgitta Lindvall-Wiik och Linda Wikström har med glädje och smittande entusiasm knackat på hos inredningsintresserade och hemmafixande norrbottningar och fått dem att öppna sina hem för Kurirens läsare. Tack vare Birgittas ivriga penna och Lindas sökande kamera har bilagan Hemmavid fått ett oerhört genomslag – i de norrbottniska hemmen och bland Norrbottens-Kurirens läsare."

- Jag började arbeta på Norrbottens-Kuriren 1987 när Stig Enbom var nyhetschef, berättar Birgitta Wiik.

Lärde av Stig

- En av de första saker jag lärde mig av honom var att alltid ta reda på namn och ålder på djur och barn och det är något som hängt med mig sedan dess, fortsätter hon.

Linda Wikström har arbetat på Kuriren sedan 2004. Tillsammans har Birgitta Lindvall-Wiik och Linda Wikström besökt mänger med hem runt om i Norrbotten och båda upplever sig ha en fått enorm respons på det som de gör.

- Jag har gjort många andra former av reportage berättar Birgitta, men aldrig fått respons på det här sättet, det går knappast en dag utan att människor hör av sig på olika sätt.

Både Birgitta och Linda har ett stort intresse för inredning, hus och design men deras stilar skiljer sig åt. Birgitta bor i ett modernt funkishus och Linda i en gammaldags hästgård.

I sina reportage försöker de göra en så bra mix som möjligt, av stilar, hus och lägenheter.

- Det bästa är att vi fått besöka så många fina hem men mest fantastiskt är att människor är så generösa med sig själva och öppnar sina hem för oss.

- Vi vill inte bara berätta om kakel och klinker utan också spegla de människor som bor i de hem som vi besöker, berättar de. Hos oss är också de som inreder med små medel intressanta att berätta om.

- Materialet uppskattas till stor del av den kvinnliga målgruppen det känns minst lika viktigt som skoter- och hockeybilagor, säger en glad Linda.

Många intresserade

- Genom webben vet vi att vi har läsare även utanför Norrbotten och även i våra grannländer är det många som är intresserade av våra reportage.

Nu kommer inte Hemmavid längre ut som en separat bilaga utan återfinns i huvudtidningen varannan vecka och självklart även i nättidningen. Dessutom bloggar också Birgitta på Kurirens hemsida.

Stort grattis!