- Jag kunde bara inte tacka nej och LTU står och faller verkligen inte med mig, säger 44-åriga Sandvik Wiklund om den nya utnämningen.

Regeringen utnämnde Sandvik Wiklund vid regeringssammanträdet i dag, torsdag.

- Jag har trivts väldigt bra på LTU, beslutet handlar i stället om det faktum att jag har två tonårsdöttrar och att det känns angeläget att kunna tillbringa mer tid hemma med dem de år som är kvar tills de flyttar hemifrån, säger Pia Sandvik Wiklund.
Hon har under hela sin anställningstid i Luleå pendlat hem till Jämtland, där hon bor med sin familj på Frösön i Östersund. I Jämtland har hon också verkat tidigare, som prorektor vid Mittuniversitetet med stationering i Östersund. Där ska hon från den 1 mars arbeta nära landshövdingen Britt Bohlin (s).

Bohlin tycker att Sandvik Wiklunds kompetens är precis vad Jämtland behöver.

– Hennes gedigna akademiska bakgrund (civilingenjör med teknologie doktorsexamen) och erfarenheter från både näringsliv och universitetsvärlden är en oerhört värdefull tillgång, tycker Britt Bohlin.

– Jag känner henne inte personligen sedan tidigare, men vi har förstås träffats, säger Pia Sandvik Wiklund som ser fram emot samarbetet.

Universitetsvärlden har passat Pia Sandvik Wiklund; både människorna och klimatet vid lärosätet i Luleå.

– Och jag tänker verkligen inte börja avveckla mig själv redan nu, säger hon, som arbetar med följdeffekterna av de för personalen tidvis tuffa besparingar universitetet tvingats till de senaste åren.

– Vi arbetar för fullt med de frågor som uppstått som följd av omstruktureringar och besparingar, säger hon och ser fram emot ett bokslut med nära nollresultat i år, och positiva prognoser för de kommande åren.

Universitetsstyrelsens ordförande i Luleå Anders Sundström beklagar beslutet men önskar samtidigt Sandvik Wiklund lycka till.