Som en service åt invånarna i Gävleborgs län öppnades en webbsida för några dagar sedan där allmänheten har kunnat följa var vargarna har funnits.

Men nu har det blivit alltför farligt för varghannen och hans flock att visa på internet var han befinner sig och kartan som skulle visa var vargarna finns är tom.
– Sidan skulle ha kunnat tjäna som service åt jägarna. Men nu måste vi tyvärr avbryta alltihop, säger Annica Forsberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.
Både länsstyrelsens fältpersonal och polisen har upptäckt att ett antal personer har följt färska vargspår i precis de områden som vargwebben har angett. Det kan ha rört sig om förföljelse och ofredande, vilket är förbjudet enligt jaktlagstiftningen.
– Polisen har fått uppgifter som gör att det finns misstanke om jaktbrott. Men ingen av vargarna har blivit påskjuten, säger Forsberg.

Hannen plus två av valparna märktes med sändare i december. Det gör det möjligt för forskarna att följa vargarna. Då vägde varghannen 50,5 kilo och ansågs vara i god kondition. Avsikten med sändarna är att forskare ska kunna följa vargarna.
Varghannen, som är den varg som i Norrbotten kallades för Pessinkivargen, är extremt värdefull för den svenska vargstammen eftersom han är invandrad från Finland och kan ge den inavlade stammen nytt fräscht blod.
– Vi är fullständigt övertygade om att det är den vargen, säger Lasse Olsson på länsstyrelsen i Norrbotten.
Pessinkivargen gjorde sig bemärkt första gången år 2006 när den dök upp i trakterna av Pessinki. Vargen slog renar för renägarna i Vittangi sameby. Vargen försvann dock, det vill säga spåren efter vargen i form av DNA i bajs, försvann.
Efter en tid hittades spåren igen i Stora Sjöfallets nationalpark och senare befanns vargen vara på väg söderut. Spår efter den hittades i Västerbotten.
– Och sedan hittades faktiskt en slagen ren, av alla djur, utanför Rättvik där bajset visade att det var Pessinkivargen som gjort det, berättar Lasse Olsson.
Nu har vargen alltså fått en flock i Galvenreviret i Hälsingland. Där torde älg vara vargflockens huvudsakliga föda. Men tror att flocken består av minst sju vargar.