NY UPPDATERAD VERSION: 

Både händelserna i Luleå och i Kristianstad har lett till brottsutredningar, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion. Det handlar om misstänkta brott mot djurskyddslagen.
I Kristianstadsfallet kräver åklagaren, Lars Magnusson, att slakteriet ska straffas med en företagsbot.
– Jag har i går (måndag) skickar ut direktiv till polisen som innebär att jag vill att polisen ska höra Scan AB om deras inställning till en företagsbot för brott mot djurskyddslagen, säger åklagaren till radion.
Enligt Ekot säger åklagaren att Scan innan det inträffade sparat in på den tjänst som skulle kontrollera att grisarna vid de olika momenten var bedövade och sedan döda. 

 

TIDIGARE VERSION: 

Grisar har skållats till döds levande på fyra svenska stora slakterier i fjol, visar dokument från Livsmedelsverket.
Veterinären Christer Lindberg upptäckte två grisar som vaknade i skållkaret. Till Sveriges Radio Ekot säger Lindberg:
– Det är nog lätt att förstå att kokt levande är nog inte det man vill uppleva.
I somras lastades för många djur in i hissen där de sövs ner på Nyhlén och Hugosons slakteri i Luleå. Därför tog inte bedövningen – och grisen vaknade då den kokades, uppger Ekot.
– Det får inte hända. Det får bara aldrig hända, säger Michael Hugoson, vd och delägare för slakteriet som också ägs av Scan, till kanalen.
Trots det ändrades inga rutiner. En vecka senare upptäckte Christer Lindberg att proceduren upprepats.
Hugoson har inga ursäkter men säger sig vara övertygade om att det är effektiviseringar och högt tempo som ligger bakom olycksfallen.
Enligt Ekot har samma sak inträffat slakterier i Visby, Rättvik och Kristianstad, alla ägda eller delvis ägda av Scan.

 

Bedövad räcker inte
Informationsdirektören på Scan, Margaretha Thorgren, uppger att effektivitet aldrig får innebära en försämrad djuromsorg.

–  Det är otroligt smärtsamt för grisen att bli skållad vid fullt medvetande. Det är därför man ger bedövning först så att den tappar känseln. Dessutom ska grisen inte bara vara bedövad utan även död, säger Johan Beck-Friis, informatör vid Sveriges Veterinärförbund, till TT.
Beck-Friis uppfattning är att skållning av levande djur är ovanligt.
– Det är inte alls särskilt vanligt. Det finns folk som ska kontrollera det här. Både de som sköter bedövning och avblodning och sedan finns det en besiktningsveterinär där som inte kan stå vid skållkaret hela tiden, men som regelbundet ska se till att grisarna är döda när de hamnar där.
TT: Varför blir det så här?
– Det går för fort och den mänskliga faktorn har inte fungerat.
Beck-Friis påpekar att slakterierna bör öka kontrollmomentet innan grisen hamnar i karet. Slakterierna bör enligt honom ha en personal som kontrollerar att den verkligen är död.
– Men det ska det redan finnas och jag skulle tro att i det här fallet har man tagit bort den här personalen, kanske på grund av sjukdom eller överbelastning. Men det är oacceptabelt att man rationaliserar bort den här funktionen.
Trots felen tycker inte Beck-Friis att det känns som någon varningssignal för konsumenter att sluta äta gris.
– Det är inget systemfel utan misstag i arbetet.

 

"Grisarna led inte"

Rauni Niskanen, chef för enheten för köttillsyn på Livsmedelsverket, säger att det som hänt är ”förskräckligt”.
– Det ska inte hända och vår personal ska reagera omedelbart, säger hon till TT.
Livsmedelsverket övervakar slakten i landet och har veterinärer och tillsynstekniker ute på de större slakterierna. Enligt Niskanen har Livsmedelsverkets personal agerat rätt i de uppmärksammade fallen och anmält händelserna till kommunen.
Livsmedelsverket tar inte till några skarpare åtgärder mot de aktuella slakterierna.
– Handlar det om upprepade allvarliga händelser blir det skarpare åtgärder. Är det riktigt allvarligt och vi anser att det inte är en enskild händelser stoppar vi slakten, säger Rauni Niskanen.

Margareta Thorgren, informationsdirektör på Scan, säger till TT att sådana här händelser betraktas som allvarliga avvikelser.
– Det här är ingen nyhet som har kommit i dagarna. Det var vecka 10 förra året och vi anmälde händelsen till myndigheter och kartlägger vad som har inträffat. Därefter tar vi fram åtgärdsprogram.
Hon uppger att Scan införde både extrapersonal och kontroller. Scan har även ett tekniskt kontrollsystem som larmar om något misstag begås.
– Varje avvikelse är ett misslyckande och vi jobbar för nolltolerans. De här djuren, två grisar i Kristianstad, har varit bedövade och har inte lidit.
Grisarna bedövas och ska sedan avblodas. Därefter skållas de. Enligt Thorgren är det själva avblodningen som har missats.