På lördagen var det dags för föreningen att dela ut de prestigefyllda guldspadarna. Utmärkelsen går till journalister som, enligt föreningens jury, gjort de bästa undersökande reportagen under 2008.
Sydsvenskans avslöjande av HSB:s gräddfil var en av vinnarna när 2008 års guldspadar delades ut av Föreningen Grävande Journalister.

Sydsvenskans journalister Jens Mikkelsen och Johan Wessman fick priset i kategorin Stor tidning ”för att med klassiska grävmetoder ha avslöjat en omfattande korruption och svågerpolitik inom Sveriges största bostadskooperation”.
I kategorin Riksradio belönades Anna Jaktén, Bo-Göran Bodin och Sanna Klinghoffer på SR Kaliber/SR Ekot för sin granskning av missförhållanden på svenska häkten, I statens förvar.
Juryn motiverade sitt beslut med ”att med enastående uthållighet och engagemang ha avslöjat skandalösa förhållanden och häpnadsväckande cynism inom svensk kriminalvård”
I kategorin Liten tidning belönades Mathias Ståhle på Eskilstuna-Kuriren ”för avslöjande inblickar i det dolda politiska spelet” i Avhopparna.
Rikstv-kategorin vanns av Agneta Bernárdzon och Karin Jonsson som avslöjade hur kistor krossades i Sista vilan som sändes SVT Uppdrag Granskning.
Tidskriftspriset gick till Anna Tiberg, Marie Edholm, Mikael Färnbo och Marcus Johansson på Dagens Arbete för Vita dukar - svart tvätt, som avslöjade hur papperslösa tvättar de rikas dukar.
I kategorin Lokalradio belönades Petra Haupt på SR Radio Malmöhus och frilansaren Håkan Svensson för MVG-fabriken Procivitas. Juryn motiverade sitt beslut med de ”avslöjat manipulerade betygssystem och upprörande geschäft inom en framgångsrik friskolekoncern”.
Ingrid Carlberg på Dagens Nyheter vann guldspade i Bok-kategorin för Pillret, en bok om bland annat depressioner och doktorer, forskare och marknader.