En av nätverket Ofogs aktivister är Kajsa Sjöblom. Hon säger att gruppen kommer att fortsätta störa den Natoledda militärövningen som pågår i länet. De fem som greps vid Vidselbasen är fyra kvinnor; en 21 år, två är 26 år, en 27-år samt en 22-årig man. Mannen som greps deltar inte i Ofogs grupp.

Enligt Kajsa Sjöblom gick gruppen in på basens område vid tretiden natten mot onsdag. De hann tillbringa fem timmar innanför det skyddade området innan en helikopterbesättning upptäckte dem och de greps av Securitasvakter för vidare transport till polisen i Luleå.

 - Nato är en krigsmakt som är här och övar. De är inget fredsprojekt. Det vill vi visa med våra aktioner och vi kommer att fortsätta störa så mycket som möjligt. Att gruppen kunde tillbringa hela fem timmar innanför området i Vidsel tyder på att det redan i fredstid är alldeles för enkelt att förirra sig in på militärskyddat område, säger Sjöblom.

Under förmiddagen har demonstrationer hållits utanför F21 i Luleå. Kurirens reporter bevittnade när flera personer greps av militära vakter och fördes iväg i piketbussar.

Kuriren.nu följer händelseförloppet under dagen.