I går kom åtalet mot den 32-årige mannen från Luleå, som suttit häktad sedan den 6 februari. Mannen åtalas för fyra mordförsök och en våldtäkt på sin före detta sambo. Hela förundersökningen rörande våldtäkten har hemligstämplats av åklagaren Ulla-Karin Lindström.
Mannen har hela tiden nekat till brott, alltifrån det första förhöret som hölls den 4 februari.
Tre kilo gift
Efterhand när han konfronterats med besvärande fakta har han gjort vissa medgivanden. Han har erkänt att han beställt och tagit emot tre kilo Uragan D2, ett insektsgift som är mer känt under namnet Zyklon B. Tre kilo av Uragan D2 är tillräckligt mycket för att ta livet av 42.000 människor enligt en teoretisk beräkning.
- Det släcker allt liv. Det ska hanteras enligt särskilda föreskrifter, säger kammaråklagare Ulla-Karin Lindström.
Mannen hävdar att han skulle använda medlet för skadedjursbekämpning.
För att försöka bevisa mannens uppsåt har polisens IT-forensiker lyckats rekonstruera datafiler, chatter och e-postmeddelanden som raderats från mannens datorer. Det visar att han läst och sökt information om olika gifter, som Zyklon B och att han diskuterat hur man ska undvika att giftet upptäcks.
Polisen har också utnyttjat FOI, totalförsvarets forskningsinstitut för att påvisa ­förekomsten av gift (vätecyanid) i kvinnans bil. Under bilens förarsäte hittades två–tre söndersmulade skivor av Uragan D2.
Åklagaren gör gällande att mannen placerade ut Uraganet. Kvinnan har berättat att hon kände en stark lukt slå emot henne då hon öppnade bildörren. Hon klarade sig tack vare att hon vädrade ut bilen ordentligt innan hon åkte hem. Trots att hon vädrade bilen i 45 minuter fick hon åka med huvudet ut genom fönstret för att kunna köra bilen.
Död på minuten
Om hon inte hade vädrat så noggrant så hade koncentrationen av vätecyanid i bilen varit dödlig inom bara någon minut, enligt den beräkning som senare gjorts.
Kvinnan har berättat att hon under lång tid blivit trakasserad av sin före detta sambo sedan de separerade. De har två minderåriga barn som de har gemensam vårdnad om. Kvinnan har upplevt det som om mannen använt sig av barnen för att kontrollera henne.
Rättegången mot mannen inleds på onsdag i Luleå tingsrätt. Den väntas pågå i tre dagar. Advokat Jan Wennerbrandt har förordnats som offentlig försvarare för 32-åringen.