Åklagaren Karin Hansson yrkade under rättegången att Martin Hensvold skulle dömas till livstids fängelse för mord.
Hon ansåg att han vidtagit flera åtgärder innan han avfyrade bultpistolen och under den tiden haft möjlighet att besinna sig.
– Jag menar att det är fråga om en ren avrättning, sa Karin Hansson.
I dag föll domen mot 37-åringen och tingsrätten väljer att inte döma mannen till livstids fängelse utan ett tidsbegränsat straff på 14 år.

Kan vara planerat
Skälet till det är flera.
Dels gör tingsrätten bedömningen att brottet inte ligger i närheten av att kunna klassas som dråp och därför kan minimistraffet på 10 års fängelse utdömas.
Gärningen anses också ha präglas av särskild hänsynslöshet och brutalitet. Att mordet skulle ha varit planerat har dock inte åklagaren lyckats att bevisa även om det finns vissa omständigheter som tingsrätten menar kan tala för det.
Med det i åtanke anser tingsrätten att straffet ska bestämmas till 14 år. 
Han ska också betala 62.770 kronor i skadestånd till Fridas mamma och 50.000 kronor till barnen.

Tillräckligt frisk
Efter rättegången var det oklart om mannen skulle kunna dömas till fängelse då en rättspsykiatrisk utredning visat att han led av en allvarlig psykisk störning efter brottet. Däremot var han inte påverkad av en allvarlig psykisk störning när han utförde dådet. Den psykiska sjukdom som han lider av anses kräva en kortare behandlingstid och bedöms kunna genomföras under tiden som han avtjänar fängelsestraffet. 
Enligt domen är det bevisat att Martin Hensvold hämtade en laddad bultpistol från förarsätet i bilen. Han har sedan sprungit fram mot Frida Stenberg, tryckt den mot hennes nacke och avfyrat.

Artikelbild

Dog direkt
En gärning som innebar att Frida med största sannolikhet avled omedelbart.
Motivet är troligtvis den vårdnadstvist som pågick mellan Hensvold och Stenberg och där tingsrätten under morddagen hade meddelat ett interimistiskt beslut som gav henne större delen av vårdnaden om deras två-årige son.
Någonting som talar för det är att Martin Hensvold kort efter mordet ska ha sagt till sina föräldrar att nu behövde han aldrig mer lämna över  barnen till henne.