Larmet till räddningstjänsten kom strax före midnatt och det äldre par som bodde i huset räddade sig snabbt ut tillsammans med sina husdjur. Brandmän från Boden ryckte ut med Gammelstads brandkår som backup. Brandpersonalen tvingades bryta upp taket till bostaden, som ligger några hundra meter nordost om gymnastiklokalen i Unbyn, för att komma åt brandhärden.

Släckningspersonal fanns kvar fram till 11-tiden på lördagen och sedan kom representatnter för den av försäkringskassans anlitade byggfirman till platsen. Enligt dem är huset helt förstört och de menar att "det branden inte tagit, det tog vattnet". Husägarna hann inte få med sig något av bohaget ut ur sitt hus. Troligen startade branden i anslutning till skorstenen och polisen har ingen misstanke om brott i samband med branden.

Peter Lindahl, vid Luleå räddningstjänst, kan ge några tips till alla som eldar när det råder sträng kyla.

Artikelbild

- Många bränder och skador i rökrör uppkommer när det blir kallt och man eldar för hårt. Det är vanligt att husägare vill få upp värmen ordentligt genom att mata fullt med ved. Då kan det lätt bli skador kring rökrör och annat när de först varit nedkylda och sedan hettas upp väldigt kraftigt under kort tid, säger han.

Lindahl ger rådet att elda lugnt och försiktigt till en början innan man lastar på mer ved.