Sedan 1994 har Norrbottens Kurirens läsare bestämt vem som ska få länets finaste pris. I fjol vann Elisabeth Marklund efter sitt avslöjande om att gamlingar på en vårdinrättning i Piteå låstes in i sina rum.
Nu är det dags igen. Sex olika personligheter har nominerats och nu är det upp till er där ute att rösta fram den av dessa som ni tycker är Årets Norrbottning. Röstningen pågår till och med den 2 december.
Här följer en presentation av de nominerade med en motivering till varför just de valts ut.

Mattias Alkberg, musikern och poeten har under lång tid varit en ikon i musikens indiekretsar, känd för sin starka integritet. Under hösten hyllad för sitt nya album Anarkist. Ett album som gett eko lokalt liksom nationellt och satt Luleå på musikkartan.

Linda Moestam, då andra blundade för det som hände agerade Linda Moestam. Följden blev att mannen som sexuellt utnyttjade en annan av de boende på ålderdomshemmet sedermera dömdes för våldtäkt och numera har ständig bevakning på sitt nya boende. En ögonöppnare på alla tänkbara sätt.

Artikelbild

| Undersköterskan Elisabeth Marklund vid demensboendet Norrgården i Norrfjärden tog hem Årets Norrbottning 2010 med 60 procent av rösterna. Här tar emot den klassiska hästen av Kurirens tidningschef Mats Ehnbom.

Matz Engman, grävde där han stod. Han såg och framhöll fördelarna med Luleå och lyckades övertyga den amerikanska Internetjätten Facebook om den bästa platsen för bolagets första etablering utanför hemlandet. Etableringen stärker Luleås varumärke och nyheten om Facebooks val gav eko långt utanför Sveriges gränser.

Chitrawan Sandberg är född i Nakon Si Thammarat, i södra Thailand. 23 år gammal kom hon 1979 Luleå. Hon är en riktig eldsjäl som hjälpt thailändska bärplockare och inte minst thailändska kvinnor som råkat ut för problem av olika slag. Nu senast har hon startat en insamling för de som drabbats av översvämningskatastrofen i Thailand.

Jonas Rönnqvist, tränare i Luleå Hockey. Under sin första säsong som huvudtränare i elitserien tog han Luleå Hockey till semifinal för första gången sedan 2001. Det omtalade spelsystemet som skördade stora framgångar redan i allsvenskan har nu influerat flera lag i elitserien och även det svenska landslaget där Kalixsonen har debuterat i båset genom att assistera Pär Mårts under LG Hockey Games.

Ingela Lekfalk är filmaren och kulturproducenten som skapar diskussion och debatt genom att låta människor ta plats. Med dokumentärfilmer som Saras värld, prisbelönta Jenny - Gud och tystnaden och Hur kunde hon startar hon samtal och lyfter frågor som är besvärliga. Ett arbete som gett eko långt utanför Norrbotten. Lekfalk har nyligen också fått pris av näringslivsministern för sitt jämställdhetsarbete för att stärka kvinnors företagande.