Först gjorde Jämtin mål, sedan fick han matchstraff för en armbågstackling mot Luleås Daniel Mannberg.

Mannberg tacklade Jämtin, som sedan satte upp armbågen mot Luleåspelarens huvud. Daniel Mannberg blev länge liggande på isen och fick hjälpas in i båset.

Hans Särkijärvi, Linköpings tränare, sade efteråt att han uppfattat att Jämtin fått en sen tackling och sedan lyft upp armbågen för att skydda sig själv.

Artikelbild

| David Rautio fick en tuff start i onsdagens match mot Linköping.

"Inga fler kommentarer"

-Han fick fem minuter för det, jag har inga fler kommentarer om det, sade Linköpingstränaren.

Luleås tränare Jonas Rönnqvist höll med om att tacklingen mot Jämtin var sen från Mannbergs sida.

-Men det hindrar inte att det som kom efter från Jämtins sida var just den brist på respekt när det gäller tacklingar mot huvudet som vi pratat om att undvika den senaste tiden, sade Jonas Rönnqvist.

Artikelbild

Andreas Jämtin är elitseriens mest utvisade spelare genom tiderna. När han fick matchstraff efter sin armbågstackling blev han rasande och slog med klubban mot plexiglaset när han tvingades lämna isen.

I det numerära överläge som följde lyckades Luleå göra sitt första mål, och reducera till 1-2, genom Johan Harju.

Linköping jobbade till sig en tvåmålsledning redan i första perioden.

En prestation som inte såg särskilt svår ut eftersom Luleå uppträdde som ett allsvenskt lag, och inte ens ett topplag i den divisionen.

Hyllning till Myllys

Kanske var det inledningen till matchen som fått laget ur balans. Före nedsläpp hyllades Luleås målvaktslegend Jarmo Myllyts med en lång ceremoni då hans tröjnummer, 35, hissades upp i taket på Coop Arena.

Jonas Rönnqvist trodde inte det var anledningen till den usla inledningen.

-Men vi var fruktansvärt dåliga i första perioden. Sedan blir vi bättre och bättre hela matchen, men ändå inte tillräckligt bra för att förtjäna att vinna, sade han.

Luleå fick rader av numerära överlägen under matchen men hade svårt att förvalta dem.

I slutet av tredje perioden lyckades Chris Abbot kvittera till 2-2. Trots forcering i slutet lyckades inget av lagen avgöra vid full tid. Resultatet var oförändrat efter förlängning, och straffläggning fick avgöra.

Där avgjorde Jaroslav Hlinka för Linköping med ett slagskott på kort distans som David Rautio i Luleåkassen var chanslös på.