Veterinären Anna Semrén har aldrig varit med om något liknande.

De senaste veckorna har många hästar dött till följd av kolik.

- Det är extremt många som drabbas av det här, bilen som kör kadaver hinner knappt med, säger Semrén.

Artikelbild

| EXTREMT. "Det är extremt många som drabbas av det här", säger veterinären Anna Semrén som aldrig varit med om något liknande.

Koliken skapas i hästens buk och är ofta ett resultat av vad hästen stoppar i sig.

Köldknäppar och fukt
- Man måste vara vaksam när det blir köldknäppar omväxlande med varm och fuktig väderlek. Till exempel kan foder från hösilagebollar bli dåligt om de står öppnade för länge, fodret kan bli härsket, säger Semrén, som de senaste veckorna har gjort ett flertal utryckningar till hästar som har drabbats av sjukdomsvågen.

Exakt hur många hästar som har insjuknat är osäkert, men det är långt fler än vanligt.

- Det har varit ett jättekonstigt väder hela hösten och det är inte bra, hästfoder blir dåligt i skiftande väderlek. Dåligt foder kan ge tarmflorestörningar i hästens mage och det är förstadiet till kolik, säger Semrén.

Artikelbild

| FARA. Allt fler hästar drabbas av kolik och allt fler hästar avlider till följd av tarmvred. Orsaken är det ostabila höstvädret och dess effekt på hästarnas foder.

Värre sjukdomar
Det finns olika typer av kolik och det kan leda till betydligt värre sjukdomar, till exempel tarmvred som enligt Semrén är väldigt allvarligt.

- Om det rör sig om tarmvred kan det gå riktigt fort. Om någon misstänker att det rör sig om just det ska de absolut inte tveka att ringa till en veterinär, ring hellre för tidigt än för sent, säger hon och fortsätter:

- Hästar har mycket tarmar och en stor blodcirkulation. Det blir allvarliga skador om det blir stopp där.

Semréns uppgifter bekräftas av Erik Lundman, som utför avlivningar och transport av kadaver.

- Det har varit många hästar i år, vi tar hand om alla typer av döda djur, men de senaste veckorna har det blivit många hästkadaver, säger Lundman.

Så sent som i tisdags förra veckan avlivades två hästar, varav en led av kolik.