De flesta norrbottningar som har besökt en hamburgerrestaurang har någon gång vänt sig mot köksbiträdet bakom disken och sagt:

"Ett skrov tack".

Den rikstäckande kedjan Max skriver också följande på sin hemsida:

Artikelbild

| KVAR. "Skrovmålet ska vara med på menyn", säger Richard Bergfors, förvånad vd för Max.

"Skrovmålet är hamburgermålet nummer ett norr om Uppsala men ingen storsäljare utanför Norrland. Om någon i till exempel Örebro beställer ett skrovmål, kan man vara nästan säker på att personen har sitt ursprung från Norrland. Hur kommer det sig att skrovmålet med dubbelhamburgaren lockar norrlänningar i högre utsträckning än alla andra svenskar? Fråga inte oss. Det är ett av livets mysterier helt enkelt."

Inget alternativ
Oavsett om du är norrlänning eller inte - nu är skrovmålet inte längre något alternativ om du vill äta dagens lunch på Max.

- Söder om Örnsköldsvik är försäljningen av skrovmål i princip noll och eftersom större delen av landet inte vill äta skrovmål så har vi ersatt det med frisco- och originalmål. För att tilltala fler helt enkelt, säger Richard Bergfors, vd för Max.

Fel tavlor
Men det är inte bara bland dagens luncher som skrovmålet är borttaget. På företagets hemsida finns inte skrovmålet med bland de mål som erbjuds. Inte heller på menyn i restaurangerna på Midgårdsvägen och Robertsviksgatan i Luleå.

- Är det så? Det kände jag inte till men det kan vara så att de fått fel menytavlor. I så fall är det ett misstag och då ska vi rätta till det, säger en förvånad Richard Bergfors och tillägger sedan:

- Fast egentligen behöver vi inte ha skrovmålet på menyn i Norrbotten. Det säljer sig självt ändå och skrovmålet är inte borttaget från vårt utbud.

Oroliga kunder
På Facebook har det skapats flera grupper från oroliga kunder som vill ha tillbaka skrovmålet på menyn. En av gruppernas grundare skriver själv såhär: "Sedan jag för 13 år sedan flyttade från Luleå så har skrovmålet varit en stor del i att dämpa saknaden av hemstaden när den blivit för stor. VAD ska vi mumsa på nu?"

- Skrovmålet är inte borttaget och kommer att kunna beställas på våra restauranger även i framtiden. Även om det inte står på menyn, säger Richard Bergfors.