För er som tycker det känns jobbigt att se på medan vatten fryser kan vi meddela att det nu verkar vara lite på G med årets isvägar i Luleå skärgård. Produktionsansvarige Patrik Rumensaari säger:

-Det ser ljust ut, vi mätte med georadar igår. Sandön- Junkön tror jag vi ska kunna öppna senare i veckan. Sträckorna Hindersön och Storbrändön håller vi på att preparera vissa bitar där vi har dubbelis. Antingen ska vi vattna så att det övre lagret blir starkare eller trampa ned och vattna.

Kanske nästa vecka
- När vi kan ta oss ut med en georadar där så bedömer jag att man kanske kan öppna någon gång nästa vecka, förklarar Rumensaari som hittills får nöja sig med borrmätningar.

Artikelbild

| JUBILEUM. Lars Mandahl, informationsansvarig på turistinformationen, säger att den 18 februari ska det börja firas tioårsjubileum för isbanan.

Arbetet med de olika isvägarna sköts av minst sex-sju personer och per skoter för tillfället tills man bedömer att det går att ta sig ut med bil. De värsta problemen ligger mot land medan fjärdarna är bättre.

Lagom är bäst
- När vi öppnar gäller vikten två ton, man ska kunna ta sig ut med en traktor och plog, säger Patrik Rumensaari som hett hade önskat sig kyla men nu tycker det kan vara lagoma doser.

- Det är inte bra om det blir för kallt. När det är kallare än 22 grader så händer något med isen, den krymper och det blir lättare sprickbildning, förklarar han.

Innevarande problemvinter är inget unikum om någon undrar.

- Nej, för två år sen kunde vi inte öppna vägarna alls.

Isbanan från hamn till hamn har länge varit i gungning denna vinter. Men i går kunde den norra sträckan - från Hälsans hus till Norra hamnen - öppnas.

- På onsdag kan vi öppna för skridskoåkare. Nu går det att promenera och det är många som börjat använda banan, säger ansvarige Janne Blomqvist.

Sträckan Hälsans hus till Södra hamnen hoppas kommunen kunna öppna även den inom kort.

Lars Mandahl, informationsansvarig på turistinformationen håller i tioårsjubileet för isbanan.

Jubileum 18 februari
- Man var väl lite bekymrad där ett tag att det inte skulle gå att öppna banan men nu ser det bra ut. Får vi nu inte någon "naturkatastrof" så startar jubileet den 18 februari och håller på till den 11 mars. Det blir fokus på helgerna med dans, hundspann, bastubad, skolklasser som medverkar och mycket annat.

Lars Mandahl prisar denna kommunala installation:

- Den betyder mycket för Luleå. För egen del blir jag varm i hjärtat när jag ser alla som färdas där, från spädbarn i barnvagn till äldre med rollatorer, sparkåkare, skridskoåkare och mycket annat. Och den är speciell eftersom den ligger så nära stadskärnan, säger Lars Mandahl.