Daniel Wikslund är en av Malmbergets sanna och kanske en av de mest kända eldsjälarna. Hans skapelse Flottkalaset i Tjautjasjaur drog stadig publik även i år med blues och folkmusikbetonade dragplåster.

Det hela började med att frilansande musikern Daniel Wikslund ville flytta till sina rötter i norr. Han, precis som många andra, föll för Tjatjausjärvi och dess natursköna omgivningar. Men bostadsfrågan var ett gissel varpå Daniel Wikslund till en början byggde en flotte att bo på. Flotten blev ett hem som ledde tankarna in på att arrangera folkfest. Daniel Wikslund, som beskriver platsen som "ett rent paradis", ville visa sin publik något genuint.

- Jag vill att man ska kunna se allt man hör, all musik spelas genuint på plats och jag tror att det varit ett uppskattat projekt, säger Daniel Wikslund och kommenterar sin egen musik:

Artikelbild

| VETERANER. Med 35 års erfarenhet som band öste JP Nyströms sin folkmusik över Flottkalaset. Bandet var också ett av festivalens dragplåster och trots tidig kväll var alla sittplatser tagna.

- En värdinna på en spelning i Barcelona sa "jag vet inte om du är bra eller dålig men vanlig är du inte!" Min musik är en folkmusikblandning av nordlig, amerikansk och rysk sådan.

"Exotisk plats"
Att platsen med sin solnedgång, spångar och flotte är exotisk för många besökare råder det knappast tvivel om. Med fokus på folkmusik och blues är det även ett udda evenemang på dessa breddgrader. En av de frälsta besökarna och tillika musikälskande skåning är Göran Larsson från Malmö. Ett stopp på hans resa med inlandsbanan i Gällivare ledde till ett tips om "ett musikevent värt att besöka". Och värt var just vad det var, om du frågar Göran Larsson.

- Folk rekommenderade det här och jag ångrar verkligen inte att jag kom, musikblandningen och miljön gör det hela väldigt speciellt, säger han.

Festivaldöden?
Svarta rubriker om stadsfestivalers sviktande siffror har avlöst varandra i sommar. Men Flottkalaset med sin stadigt växande publikskara (från 400 besökare år 2009 till 1.000 besökare år 2011) känner ingen oro.

Artikelbild

| GILLAR GENUINT. Daniel Wikslund är eldsjälen bakom Flottkalaset och ville visa publiken musik som både kan ses och höras. Daniel Wikslund har arrangerat kalaset sedan år 2009.

Festivalen är nischat och snuddar på gränsen till vad som kan tänkas locka en allmän massa.

JP Nyströms spelar högt och preciserat denna kväll med den alltid lika skojfriske Svante Lindqvist vid mikrofonen. Som fanbärare av folkmusiken uppe i norr gäller det att inte göra bort sig. Göran Larsson vill dock inte ge en recension.

Artikelbild

| KNIVIG GÅNG. För att ta sig till Flottkalaset och ön för platsen har besökarna två val: gå på spång eller åka flotte för tio kronor. "Bara spången i sig är en attraktion", försäkrade en besökare Kuriren mötte på stranden.

Häftigast
- Den skulle inte bli så snäll, skrattar han och erkänner att denna folkmusik inte faller honom på läppen.

Ändå njuter Göran Larsson av festivalen fullt ut och inväntar Johan Piribauer & Gruvtolvan, The Original Swedish Arvika Blues Breakers och andra mer "folkrockiga" nummer. Även om varken Svante eller folkrocken fångar Göran Larsson musikhjärta denna kväll rullar han inte tillbaka till Skåne besviken.

Artikelbild

| DRÖMMAR. Konstnären och tillika musikern Stina Erdin ställde ut på ön. Motiven till tavlorna säger hon är hämtade "ur drömmar".

- Nej, detta är ju bland det häftigaste man sett. Helt klart.