Skiftjobbaren Håkan Vårberg, gjorde den överraskande upptäckten och såg djuret bryta ytan och spruta vatten ur blåshålet ett flertal gånger. Observationen bedöms av experter som ovanlig men inte osannolik.

- Jag satt i bilen och kunde inte stanna för att fotografera men jag är helt säker på min sak, det var en val, säger Håkan Vårberg, som är en naturintresserad man med lång erfarenhet av skärgårdsliv.

- Jag tänkte först att det kunde vara en stor säl när jag såg kroppen bryta vattenytan men när den blåste ut vattenkaskader på säkert ett par meters höjd då var det inget tvivel, berättar Håkan.

Artikelbild

| Knölvalen kan bli upp till 17 meter lång och kan väga 17 ton. Observera att denna bild är inte tagen i vattnen utanför Luleå.

Första gången
- Men jag hoppas att någon annan ska ha sett den, säger han hoppfullt.

- Det var verkligen roligt att få ha sett en val, det är första gången. Annars har jag sett mycket säl. Vi har stuga ute på Hindersön så jag får se lite av varje ute i skärgården, berättar han.

Håkan Vårbergs observation gjordes alltså från hög höjd uppe på Bergnäsbron, han berättar närmare om tillfället:

- Jag hade gått av skiftet på Ferruform, klockan var runt sex och det var lugnt i trafiken och från bron såg jag att det var alldeles blankt på vattnet mot Karlsvik. När jag tittade ut åt andra hållet, mot småbåtshamnen på Bergnässidan reagerade jag på kraftiga vågor. Det fanns ju ingen båt i närheten eller så.

- Då ser jag att det kommer upp något som ser ut som botten på en båt, en längdyta på någon meter. Jag tänker att det är en säl men sen blåser den ut en vad jag bedömer cirka två meter hög kaskad, berättar Håkan Vårberg.

Anmärkningsvärt
Kuriren har talat med både fiskare, lotsar, biolog på länsstyrelsen samt professor och intendenten på Göteborgs naturhistoriska riksmuseet Göran Nilsson. Denne säger:

- En anmärkningsvärd observation även om man måste ha lite mera på fötterna innan man kan säga mera, gärna en bild, säger Göran Nilsson.

Med ledning av observatörens beskrivning så tror han inte att det rör sig om vår egen inhemska art tumlare som mäter cirka två meter:

- Det låter ju inte som att det skulle vara en sådan, de har inte ett så kraftigt utblås som beskrivs. Knölval är närmast till hands att tro och är en art som på senare år har börjat ses efter östkusten. Den kan mäta mellan 15 och 17 meter, berättar professor Göran Nilsson.

Går under
Att en knölval simmat fel så långt norrut och dessutom förirrat sig in mot utloppet av en älv har Nilsson aldrig hört talas om tidigare.

- Nej och man kan befara att en sån individ förr eller senare går under, den hittar inte mat eller strandar någonstans, säger Göran Nilsson som tycker observationen är intressant och hoppas på mera uppgifter om det hela. Som sagt kanske någon tagit en bild.

Fiskaren Lars Öqvist på Junkön säger:

- Jag vet att det siktats val utanför Germandön för länge sedan, men att en val skulle gått upp mot älven, mjaa ... säger Öqvist tveksamt. Han misstänker att det kan handla om stor gråsäl.

Valfrid
Biolog Lena Bondestad på länsstyrelsen tycker att det låter intressant och påminner om knölvalen som kallades Valfrid och 1978 hamnade i en laxfälla utanför Sundsvall. Den valen sågs också i skärgården utanför Luleå. För övrigt hamnade ännu en knölval i en laxfälla 2006 utanför Örnsköldsvik.

2006 skådades enligt uppgift en knölval i havet utanför Antnäs.

- Från myndighetens sida gör vi inte något angående detta, det är ett vilt djur, man får hålla tummarna att den klarar sig, säger Bondestad angående Luleåobservationen.

Har du sett valen? Hör av dig!