- Den här kampanjen är formulerad på ett så förbehållslöst sätt. Det låter som att det från och med nu är förbjudet att tänka en tillstymmelse till restriktiv tanke mot invandring överhuvudtaget. Nu ska alla vara välkomna och trivas ihop, säger bodensaren Stefan Gunnarsson, känd från SVT-programmet Så ska det låta.

Välkomnande län
I lördags startade Kuriren och 24 Norrbotten kampanjen Ett Norrbotten för alla. Syftet är att bidra till ett välkomnande län genom att bland annat uppmärksamma faktorer och strukturer som spär på fördomar.

I tisdagens Kuriren fick 50 norrbottningar svara på två frågor om kampanjen:

1. Ställer du upp på Ett Norrbotten för alla?

2. Vad vill du att vi ska berätta om i artikelserien?

Alla svar var positiva till kampanjen - förutom Stefan Gunnarssons.

Ur sammanhanget
Men han säger att svaren blivit tagna ur sitt sammanhang.

- Jag trodde att jag tackade nej till att uttala mig och vara med i tidningen. Jag sa att jag tror att en så här pass styrd och ensidig kampanj snarare är till SD:s fördel och det vill jag absolut inte bidra till. Det var vad jag sa.

De svar som publicerades i tidningen var:

1. "Absolut inte. Kampanjen är tillrättalagd och frågorna styrda så att man bara kan svara på ett sätt. Det tycker jag är fel."

2. "I Boden har vi tillräckligt, för att inte säga för många, flyktingar."

- Jag har sagt dessa två grejer men inte som svar på de frågorna. Jag tackade nej till att delta i kampanjen och då hade jag räknat med att inte synas i tidningen, säger Stefan Gunnarsson.

Tycker du att vi tar emot för många flyktingar?

- Såvitt jag vet är Boden den kommun i Sverige som har tagit emot mest flyktingar per capita. Jag kan ju bara säga att här i Boden där jag bor känner man att det är väldigt mättat just nu. Någonstans måste man börja inse sina begränsningar.

Konkretisera, varför känns det mättat?

- Dels tror jag inte att de bor särskilt bra, dels har de inte riktigt någonstans att ta vägen. Jag tror att berörda myndigheter ligger efter med att hitta sysselsättningar och få in dem i samhället på ett bra sätt. Det är min åsikt.

Stefan Gunnarsson tycker att debatten förs på ett ensidigt och onyanserat sätt.

- Klimatet har blivit så ängsligt att folk vet att man inte kan säga vad man tycker. Den minsta kritik och man blir uthängd som rasist.