Priset på bostadsrätter i Luleå har stigit kraftigt de senaste åren. Förra året var prisökningen hela 19 procent, den högsta i hela landet. De allra högsta priserna hittar man i centrum där priserna nästan exploderat.

- I centrum steg nog priserna med 25 procent under 2012. Främst under andra halvåret då det hände något dramatiskt, säger mäklaren Lars-Åke Källhammer.

Han konstaterar att en bidragande orsak till de kraftigt stigande priserna på främst bostadsrätter är bristen på bostäder i Luleå.

Galet stor efterfrågan
- Efterfrågan på lägenheter är galet mycket större än tillgången. Vi har många äldre ute i villaområdena som inte orkar ha kvar sina hus och folk i 40-50 årsåldern som bor ute i byarna och tröttnat på att skjutsa ungarna och också vill in till stan, säger Lars-Åke Källhammer

Han är helt övertygad om att den här prisökningen kommer att fortsätta i samma takt även under 2013.

En annan som också tror på fortsatt stigande priser är mäklaren Daniel Larsson. Det var en kollega till honom som på tisdagen sålde rekordlägenheten i Tutti-Frutti. Utgångspriset på den 81 kvadratmeter stora trean vid kajkanten var 1.695.000 kronor.

Steg med 92 procent
Efter tre och en halv timmes budgivning på tisdagsmorgonen stannade priset på 3.250.000 kronor, en ökning med 92 procent jämfört med utgångspriset.

- Ingen lägenhet i Luleå har sålts till det priset. Det blev nytt kvadratmeterprisrekord i Luleå med 39.877 kronor per kvadratmeter, säger Daniel Larsson och påpekar att både säljaren och köparen var glada över affären.

För få hyresrätter
Utgångspriset förklarar han med att likande trerummare mot vattnet tidigare sålts för 1,6 till 1,8 miljoner kronor. Fyrorna och femmorna har gått på lite drygt två miljoner.

- Men det är länge sedan det sålts något vid kajkanten, påpekar han.

Hans förklaring till den senaste tidens prisutveckling är ungefär densamma som Lars-Åke Källhammers. Det har byggts för lite och utbudet är helt enkelt för litet.

-Det finns så få hyresrätter De som flyttar hit är hänvisade till att köpa en bostadsrätt. Dessutom är det ju låga räntor, säger Daniel Larsson, som en förklaring.