På onsdagen presenterade LTU sitt val i ett pressmeddelande. Det handlar om Luleås kommunalråd Karl Petersen, företagsledaren Stina Honkamaa och Bolidenchefen Ulf Marklund.
- Det är förstås en stor ära att bli utnämnd av LTU och speciellt för mig som har mina rötter i Norrbotten. Jag är stolt över att komma från en tillväxtregion med så stor potential, säger Stina Honkamaa.
Stina Honkamaa kommer ursprungligen från Boden och har efter sin LTU-examen 1995 gjort kometkarriär inom näringslivet. 2008 utsågs hon till vd för svenska Google. För bara någon månad sedan lämnade hon det jobbet för att starta mediebolaget United Screens.

"Jag är chockad"
Ulf Marklund lämnade Tekniska Högskolan i Luleå 1977 som civil ingenjör inom geoteknologi. I dag är han chef för strategi- och affärsutveckling vid Bolidens gruvdivision.
- Jag är chockad och väldigt glad. säger Ulf Marklund i pressmeddelandet. Branchen har jobbat för att utveckla samarbete med LTU och jag tycker att vi kommit en bra bit på väg vilket troligen ligger bakom utnämningen.
Karl Petersen har ingen bakgrund som LTU-student, utan uppmärksammas för sitt arbete som kommunalråd i Luleå. Under sina elva år i rollen som Luleås ledande politiker har han bland annat bidragit till beslutet att bygga Kulturens hus 2007 samt etableringen av Facebooks serverhallar på bostadsområdet Porsön.
- Det här är det roligaste jag varit med om. Att en dansk med folkskola blivit hedersdoktor vid LTU är otroligt. Jag är hur glad som helst, säger Karl Petersen.
Stina Honkamaa utses till hedersdoktor för LTU:s filosofiska fakultet, medan Ulf Marklund valts ut av den tekniska fakulteten. Karl Petersen blir hedersdoktor för både den filosofiska och tekniska fakulteten.