Det var på tisdagen som mannen besökte bland annat Manhemsskolan i Kalix vid ett flertal tillfällen. Personal ska ha bett mannen lämna skolan men fått till svar att han är "Guds sändebud" och "inte tänker gå förrän han får ta med sig ett barn". En polispatrull kallades därför till platsen.

–  De mötte en förvirrad man på skolan, tog reda på hans identitet och förklarade att man inte kan gå in på skolor hur som helst, säger Lotta Daniels vid polisen i Kalix.

"Värnar om barnen"

Artikelbild

Kalix kommun valde att gå ut med information som vilken bil mannen kör och dess registreringsnummer på hemsidan.

Uppgifter som, enligt Lotta Daniels, kan vara känsliga.

–  Det var lite olyckligt att man la ut den informationen. Jag har pratat med kommunen om det och de skulle ta bort registreringsnumret. Kanske gick det lite för fort, det kan bli så när man menar väl, säger hon.

Kommunens informationschef menar att situationen är ett gränsfall, men att man valde att ta det säkra före det osäkra.

–  Det är en person som uttryckligen sagt att han ska ta ett barn. Vi värnar om barnen i första hand och tog därför beslutet att informera allmänheten om detta, säger Reine Sundqvist.

Åkte söderut

Enligt polisen ska mannen ha åkt söderut och lämnat kommunen under tisdagen.

–  Skulle han synas till på skolområdet igen kan personalen antingen tillkalla polis, om det är akut, eller i annat fall kontakta mig. Vi har ett tillsynsansvar för våra elever. Jag tycker att alla inblandade har skött detta föredömligt och hoppas vi slipper några fler besök, säger Kjell Hansson, tillförordnad utbildningschef.

Polisen vill göra tydligt att det i nuläget inte finns något underlag för att påstå att mannen i fråga har begått något brott.

-Självklart förstår jag att man blir orolig som förälder. Men ur polisens synvinkel finns det ingen grund för oron. Mannen i fråga är inte misstänkt för något brott, men vi kommer naturligtvis ändå att fortsätta följa detta framöver, säger Lars Öberg, enhetschef vid polisen i Norrbotten.