De var värnpliktiga sprängexperter vid ingenjörregementet i Boden – och medlemmar i Sveriges kommunistiska parti.

Elof Abrahamsson och Sven Brännström tvekade inte.

Mitt under spanska inbördeskriget 1937 värvades de till sovjetiska specialförbandet spetsnaz. Allt under stort hemlighetsmakeri.

Artikelbild

| Sven Brännström och Elof Abrahamsson, till höger i bild, som stred för Sovjets elitförband spetsnaz under spanska inbördeskriget.

– Elof sa till sina släktingar att han skulle åka på ett uppdrag. Han var ultrakommunist och det var inte populärt. Många betraktade dem som farliga, som spioner för Sovjet, säger brorsonen Bo Abrahamsson.

Spårlöst försvunnen

I Spanien fick de spränguppdrag och Sven Brännström sattes också att vakta fångar, bland annat medlemmar från marxistpartier som Stalin förbjudit.

Men bara Sven återvände från kriget, i slutet av 1938. Elof försvann spårlöst.

Artikelbild

| Elof Abrahamssons militära arkivkort från Boden. Notera frågetecknet efter första uppgiften om att han stupat.

– Sven sa hela tiden att han inte visste vad som hänt honom, att han bara försvann. Alla tolkade det som att han stupat, säger Bo Abrahamsson.

Brände alla papper

Något han har svårt att tro på, vilket författaren Lars Gyllenhaal håller med om i sin nya bok.

– Elof sa alltid att hans bröder fanns i Sovjet. Jag kan mycket väl tänka mig att han fick Sven att lova att aldrig säga något och att han evakuerades till Sovjet och senare stupade under andra världskriget.

Han hoppas nu få ut hemliga dokument som finns på Elof i flera statliga arkiv i Moskva.

– Sven brände tyvärr alla sina papper innan han dog 1998. Jag är rätt säker på att han tog en del hemligheter med sig i graven.