Tyvärr kom förvarningen om vinsten så sent att inte hela klassen kunde närvara vid prisutdelningen i Teknikens hus. I vanliga fall brukar konferenciern Sandra Dahlberg, känd från bland annat Postkodlotteriet, dela ut gyllene kuvert, men den här gången fick barnen nöja sig med en silvrigt foliepaket.

Första priset till bästa allergidetektiver uppgår till 2.000 kronor.

– Vi har inte hunnit hitta på vad vi ska göra av pengarna. Det blir nåt kul, sade en av eleverna.

Artikelbild

| Med en rökpuff inleddes barnallergiåret 2013.

"Bättre skolmiljö"

Tävlingen var öppen för Norrbottens samtliga mellanstadieklasser och gick ut på att skildra skolans arbete i allergifrågor.

– Det här är en hjärtefråga för oss, berättar läraren Anna-Maria Ritzén som fanns på plats i Teknikens hus tillsammans med kollegan Malin Vikström.

- Vår avdelning är allergiskyddad. Vi är bland annat noga med vår hygien. Alla måste tvätta händerna innan de kommer in i vårt klassrum.

Artikelbild

| Sandra Dahlberg belönade Antnässkolans fyror med en check.

Lördagens invigning av barnallergiåret 2013 ägde rum på fem platser runt om i landet. Bakom evenemanget står Astma- och Allergiförbundet.

– Det här är andra gången som vi utropar barnallergiåret, berättar kanslichef Ulf Brändström.

- Det har gått tio år sedan förra gången och det är hög tid att vi sätter fokus på de här frågorna. En färsk undersökning från Karolinska institutet visar på att under åren 2003-2011 har antalet astmadiagnoser bland skolbarn ökat med 50 procent. Vi uppmanar Sveriges samtliga kommuner att genomföra en allergirond för att lokalisera bristerna i skolmiljön.