Det är högsäsong på Abiskojaures fjällstation. Vandrarna anländer via hängbron i en strid ström och fjällstugevärdarna har fullt upp med att välkomna och hjälpa de gäster som vill övernatta i fjällstugorna i natt. Förra säsongen kunde de räkna till 59 nationaliteter bland besökarna. Greger Mellbert har varit stugvärd varje sommar sedan början av 2000-talet, Tilda Henriksson är det för första gången.
– Jag gick stugvärdsutbildningen förra året, det bästa är att få möjligheten att vara till fjälls så här lång tid, säger Tilda Henriksson.
Det är Naturvårdsverket som har i uppdrag att hålla lederna i ett fjällsäkert skick och länsstyrelserna sköter det praktiska. Men deras uppdrag är bara att hålla lederna säkra. STF hoppas därför på att dra in pengar till extra upprustning av Kungsleden genom en kampanj där de som skänker pengar blir fadder för en del av Kungsleden.
– Som skyltning till exempel, för många vandrare är det en trygghet att veta att det är så och så många kilometer kvar till nästa fjällstuga, säger Greger Mellbert.
I den lilla butiken där vandrarna kan köpa det som kan behövas under en fjälltur finns numera en betalkortsterminal som fungerar via en satellit på husgaveln. Att slippa kontanthanteringen ger värdarna mer tid med gästerna, tycker Greger Tilda och Katarina, Svenska Turistföreningens värdar i Abiskojaure.
– Den yngre generationen ställer andra krav på sin vandring, ju fler behov vi kan tillfredställa desto fler gäster kan vi locka, säger Greger Mellbert.
Inom STF finns diskussionen om internet ska erbjudas i fjällstugorna eller inte. Det är inte alla som tycker det är en bra idé, på fjället ska det vara tyst och lugnt och inte uppkopplat.
– Jag tycker det är bra om möjligheten finns, att vi till exempel har ett rum med wifi och så kan gästerna betala för att få tillgång till det. Delar de med sig av positiva upplevelser av Kungsleden på Facebook så spiller det ju över på oss, säger Greger Mellbert.