AF-kontoret nedlagt: "Varit sömnlösa nätter"

Personalen på arbetsförmedlingen i Övertorneå har kämpat för att få vara kvar. Men i onsdags kom sista besökaren och från och med måndag är kontoret helt stängt.

"Det här är verkligen trist. Men nu har de bestämt sig för att vi ska stänga kontoret och då måste vi göra så", säger sektionschefen Torbjörn Nyström.

"Det här är verkligen trist. Men nu har de bestämt sig för att vi ska stänga kontoret och då måste vi göra så", säger sektionschefen Torbjörn Nyström.

Foto: Herman Öberg

Övertorneå kommun2019-11-29 08:45

Personalen i Övertorneå menar att ledningen har för bråttom. Och även om det inte är kontoret med flest arbetssökande så har man svårt att se att det görs stora besparingar på att dra ned i Övertorneå. 

Personalen sägs nämligen inte upp, utan omplaceras. Hyran för lokalen löper i ytterligare ett år. Dessutom har personalen själva tagit fram möjliga samarbeten med andra aktörer där man kan få lokalutrymmen. Men man upplever det som att kontoret ska stängas oavsett vilka kompromisser eller lösningar de presenterar.

Personalen i Övertorneå har så klart kämpat för deras egen skull.

– Det har varit en del sömnlösa nätter sedan vi fick beskedet. Men värst är det ändå för våra arbetssökande, säger Ann-Sofi Taavo.

Ahti Vähäkangas menar att myndighetens inriktning slår hårt mot arbetssökande i kommuner som Övertorneå, med långa avstånd.

– Att vi går över mot digitalisering är inget konstigt, så är det bara. Men vi vet att inte alla klarar sig på egen hand utan att komma till ett lokalkontor och när det blir så här får de träffa någon i Övertorneå först i fjärde led, säger Vähäkangas och fortsätter:

– I första hand är det självbetjäning. I andra hand får man ett digitalt personligt distansmöte. I tredje hand får man ta sig till närmaste kontor och då måste man åka till Haparanda bara för att hämta blanketter. Först efter det ska vi kunna träffa dem och då är det inte säkert att det är någon av oss, utan då kan det ju vara någon från Kalix eller Haparanda som får åka till Övertorneå.

De som har jobbat i Övertorneå tror att det finns en risk att en del personer som egentligen skulle ha kontakt med Arbetsförmedlingen kommer att hamna hos Socialtjänsten – och att kostnaden hamnar hos kommunen.

– Det känns egentligen som att det inte finns någon anledning varför man sitta i Haparanda och göra samma jobb som vi egentligen kan göra här, säger Ahti Vähäkangas.

På regeringsnivå diskuterar man nu möjligheten att stoppa slakten av lokalkontoren och till och med att öppna redan stängda kontor på nytt.

– De agerar för sent och även mitt parti ska ha kritik för det. Det har varit väldigt drastiska beslut, men nog vet de att det inte kommer att stå privata aktörer på kö i Övertorneå. Låt då kommunen åta sig uppdraget med hjälp av statliga medel, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C).

Siw Westerberg, Ann-Sofi Taavo, Anneli R Solomon och Ahti Vähäkangas får klappa igen kontoret i Övertorneå.
Siw Westerberg, Ann-Sofi Taavo, Anneli R Solomon och Ahti Vähäkangas får klappa igen kontoret i Övertorneå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!