Ett flertal läsare har skickat in sina bilder på de älgar som sedan några veckor tillbaka uppehåller sig, och uppenbarligen har gjort sig hemmastadda, i området. Enligt flera uppgifter har älgarna vandrat mellan Lombolo och Tuolluvaara och stannat till ibland i någon trädgård för att vila eller äta.

Tassa är en jämthund som i normala fall är van att stöta på älgarna ute i skogen och under helt andra omständigheter. De senaste veckorna har matte Anneli Karlström Videhall blivit tvungen att hålla ett extra vakande öga, sedan älgarna har börjat besöka dem.

– Ja, hon är ju väldigt ivrig när hon går ut. Vi får ha dörren låst när vi är inne så hon inte hoppar mot handtaget, haha.

Anneli Karlström Videhall har sett tre stycken älgar samtidigt utanför huset och de har kommit och gått under några veckors tid.

– Vi har bott här sedan 2010 och vi har haft älgar på gården tidigare men inte så här länge. Det är inte ett jätteproblem, förutom kanske när barnen ska till skolan. Nu går vi med dem eller kör dem till skolan.

Barnen tycker dock mest att det är spännande, säger hon.

– Men de kanske är vana eftersom vi båda är älgjägare.

Även Lisa Utsi bor i Tuolluvaara och hon träffade på älgarna senast under nyårshelgen.

– Vi har haft älgar bakom huset. På nyårsdagen hade vi sex olika älgar här – ko och två kalvar och en annan ko med kalvar. De var här också dagen efter.

På nyårsdagen åkte hon iväg för att handla lite och när hon kom tillbaka stod ett gäng älgar på vägen.

– Då stod folk utanför sina dörrar och fotade.

Hon tror att många tycker det är häftigt och ser älgarna som en attraktion. Själv är hon lite mer skeptisk till att de uppehåller sig så nära under så lång tid.

– Jag vill ju gärna skrämma bort dem när de kommer. Tänk om de blir för hemtama och vi inte kan gå ut med barnen?

Hon har själv inte bott så länge i området, men vad hon vet är det första gången det är så många älgar som strövar omkring så nära husen.

– Det är ju mycket snö i år och det kanske är därför de är här. Det är bekvämt med plogade vägar och lättåtkomliga rönnbärskvistar. Vi har ju haft rådjur här på vägarna i vinter också och det är väl samma för dem.

Enligt Polisens kommunikationsavdelning har det så långt inte upprättats något ärende gällande älgarna i Lombolo och Tuolluvaara men man har noterat att det har satts upp ett viltstängsel nyligen i närheten av området som möjligen kan ha gjort älgarna lite förvirrade så att de inte hittar tillbaka.