En tid efter valet september 2018 stod det klart att Katarina Burman tar ordförandeskapet i kommunens största enskilda facknämnd, socialnämnden.

– Det är ett jättetufft, väldigt utmanande och komplext uppdrag. Det är också ett jättespännande, väldigt roligt och lärorikt uppdrag. Jag känner att det går bra och att det kommer att fortsätta att gå bra. Jag brinner för politik, jag är verksam inom regionen också, och jag brinner särskilt för de sociala frågorna. Min mission är att höja medvetenheten kring komplexa frågor som handlar om hur vi ska utforma ett samhälle som stärker det hälsosamma och friska hos människor. Kropp och själ hör ihop, säger Katarina Burman.

Katarina Burman säger att hon, innan hon tog sig an uppdraget att leda socialnämnden, frågade sig om hon klarar det och vad hon vill uppnå.

Artikelbild

| ”Natur, stillhet, tystnad och ro är bra för oss” säger Katarina Burman.

– Oavsett utmaning i livet är det viktigt att ha en intention, en klar bild av vad jag vill med det jag gör, säger Katarina Burman som beskriver det senaste året som mycket intensivt med väldigt mycket arbete.

– Inom socialnämnden finns ungefär 800 av kommunens anställda. Vi är ett bra lag. Det är mycket frågor kring det vi gör från allmänheten, partiet, medborgare och medarbetare och det är oerhört mycket saker att sätta sig in i.

Socialnämnden står inför utmaningen att spara åtskilliga miljoner kronor.

Samtidigt finns det, exempelvis, hemlösa människor i Kalix och människor som efterlyser LSS-insatser de inte längre får.

Artikelbild

| Bild från sista badet 2017.

– Vi har många problem att hantera i Kalix och mycket av det vi inom socialnämnden gör är lagstyrt, vi måste spara på den delen som inte är lagstyrd. Vi måste skilja på vad som är verksamhet och vad som är politik. Vi ska utveckla, utbilda, medvetandegöra och styra genom budget, säger Katarina Burman som fortsätter:

–  Vi kommer att klara framtidens utmaningar bra i Kalix, för vi har fantastiska medarbetare med oss, det är vår styrka.

Artikelbild

| Bild från Extasloppet 2019.

För de människor som behöver oss, ska vi finnas där, starkt.

Morjärvs SKs klubbstuga är en central plats för Katarina Burman, som har förflutet som idrottare på elitnivå i löpning och längdskidor och fortfarande ägnar sig åt dessa idrotter, närmast väntar Lidingöloppet.

Artikelbild

| Katarina Burman, sammanträde socialnämnden.

– Jag tänker att grunden för att lyckas med saker och ting är att ta hand om sig själv, fysiskt och psykiskt. Jag är en högintensiv person med mycket överskottsenergi. Jag vill inte spekulera om diagnos, det kan misstolkas, men jag vet hur jag fungerar. Jag har mycket tankar och idéer hela tiden och om jag inte rör på mig så blir det ingen ordning och reda på dem, säger Katarina Burman.

Morgonjogg, gärna en mil, och ett dopp i älven till dess att isen lägger sig ingår i Katarina Burmans dagsrutiner.

Artikelbild

| Katarina Burman samlar kraft i naturen.

– Natur, stillhet, tystnad och ro är bra för oss. Motion är bra för oss, det ökar blodgenomströmningen i hjärnan och gör oss mer stresståliga, pigga och glada. Jag vill verkligen inte moralisera och jag förstår att många människor har mycket kring sig med jobb, familj, barn och annat – men oavsett vad vi har i livet i övrigt så måste vi först av allt ta hand om oss själva. Det handlar inte om att springa en mil, det kan vara en rask promenad. Alla kan avsätta en halvtimme om dagen, det är tid som du tittar på mobilen eller på tv. Skapa en intention med det du gör och bestäm dig, säger Katarina Burman.